NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Autocrația ApaVital: muncitorii construiesc vilele șefilor

Până la ora 16.00, echipa face lucrări la negru, sub protecția șefului, iar după-amiaza se mută la vila acestuia. La Curtea ApaVital sunt doar familii nobiliare și o mie de angajați care le slujesc.

Inginerul Amariței și-a pus echipa de 15 muncitori să facă „la negru” branșamentul unui bloc nou, construit de un dezvoltator în Tătărași. Nicu Amariței n-a fost dat afară pentru că este văr cu șeful Sectorului Operațional Nord. Tată, fiu și văr au vilele construite în Țicău, una lângă alta, mâna de lucru fiind de la ApaVital. Așa se spală o mână pe alta în această companie în care toți sunt neamuri: tați, fii și nepoți. 

Clanurile construite în Apavital SA se protejează reciproc iar, atunci când se înfruntă între ele, sancţiunea maximă vizează doar o retrogradare din funcţie. Nu doar managerul general, Ion Toma, sau inginerul-şef Ion Apetroi lucrează alături de familie. 7EST continuă să vă prezinte informaţii halucinante din compania de apă ieşeană.

  

Unii sunt angajați doar cu cardul

Dezvăluirile din 7EST au dat curaj unor angajaţi din Apavital SA care au acceptat să povestească ce se întâmplă în companie, cu condiţia păstrării anonimatului. „Sunt unii angajaţi doar cu cardul, adică nici măcar nu trec pe la sediu. Alţii, sunt trecuţi ca fiind prezenţi, dar se ocupă cu altceva. Cei mai mulţi sunt instalatorii, că ei pot lucra în particular”, spune una dintre surse. Practic, există persoane care sunt pontate ca fiind la serviciu dar, în timpul programului de lucru, execută lucrări pentru persoane particulare. Totul este făcut cu complicitatea şefilor, de cele mai multe ori aceştia încasând toţi banii.

 Lucrări ilegale frecvente

O astfel de situaţie a avut în vedere două lucrări, făcute de aceeaşi echipă, în urmă cu doi ani. Administratorul unui bloc din Tătăraşi a vrut să schimbe reţeaua de alimentare cu apă a blocului. S-a deplasat la sediul Apavital, unde a discutat cu inginerul Nicu Amariţei. Acesta conducea o echipă de 15 muncitori şi a preluat lucrarea. Trebuie precizat că, potrivit legislaţiei, dar şi regulamentelor interne, compania de apă intervine pe reţea până la apometru. Aşadar, echipa de la Apavital nu putea interveni, legal, să efectueze lucrarea. „S-au tocmit la 5.000 de lei”, spune sursa 7EST, care a făcut parte din echipa de muncitori care a lucrat la bloc.

 Oameni buni la toate, în timpul programului

În acelaşi timp, Nicu Amariţei îşi construia o casă în Ţicău. „Avea nevoie de bani pentru casă, de asta a şi luat lucrarea de la bloc”, spune sursa. La casă lucrau tot angajaţi de la Apavital, subordonaţii lui Amariţei, în mare parte aceiaşi care lucrau şi la racordul blocului. Pentru construcţia casei, Nicu Amariţei nu a plătit muncitorii, dar i-a plătit pentru realizarea racordului de la bloc. În acelaşi timp, aceştia erau pontaţi ca fiind prezenţi la serviciu. După câteva săptămâni, angajaţii de la Apavital au finalizat noul racord al blocului, dar lucrul la casa şefului a continuat.

 Un accident a scos la iveală ilegalitatea

Întâmplarea a făcut ca o lucrare în carosabil să scoată la iveală toată această încrengătură. „Era structură de canalizare. Când au tras cu excavatorul, a început să curgă apa, au spart ţeava. Alimentarea a fost făcută prin canalizare, pentru că a fost mai ieftin. Dar este ilegal. Sigur că ştiam, ştia şi inginerul, cred că ştia şi administratorul”, povesteşte muncitorul care a lucrat la racord.

După momentul accidentului, a început ancheta internă în Apavital. Atât muncitorii, cât şi inginerul au fost nevoiţi să dea declaraţii. Atunci s-a aflat că aceiaşi muncitori lucrau la casa lui Amariţei.

 

Concediere doar de formă

Sursa 7EST susţine că şefii din Apavital apelează frecvent la serviciile angajaţilor, deşi aceştia au semnat un contract cu compania prin care se obligă să nu lucreze în particular. „Eu am lucrat la trei şefi direcţi. Am făcut interioare, pentru că mă pricep. Nu a fost doar în timpul programului, ci şi în timpul liber”, spune sursa. Aşadar, practica era deja cunoscută la nivelul conducerii Apavital.

Formal, atât angajaţii, cât şi inginerul lor puteau fi concediaţi, dar posibilitatea era, practic, redusă deoarece acest lucru se întâmplă frecvent. „Nu păţeam noi mare lucru pentru casă, dar a fost problema cu blocul, cu acel racord prin canalizare. A fost anchetă de la poliţie, eu am primit amendă de 800 lei, deşi eram un simplu muncitor”, spune sursa.

Conducerea Apavital s-a văzut, astfel, nevoită să ia propriile măsuri. „Pe mine m-a chemat Ion Apetroi, inginerul-şef. M-a întrebat de ce m-am dus, dacă ştiam că e interzis. I-am spus că el mi-a spus, într-o altă discuţie, că trebuie să ascult şi să fac întocmai ce spune şeful meu. Păi, eu cu şeful meu am fost, chemat de el”, susţine angajatul. În consecinţă, inginerul Nicu Amariţei a fost retrogradat la o simplă funcţie de execuţie, dar nu a fost concediat. Motivul păstrării lui Amariţei ca angajat al companiei de apă are legătură cu clanurile instalate în companie.

 

Săptămânalul 7EST a dezvăluit că fiul inginerului-şef Ioan Apetroi, Vlăduţ, este la a doua experienţă în Apavital. El a fost depistat că a întocmit proiectul unei extinderi de reţea în timp ce era şef al biroului care aviza extinderile. A fost concediat, apoi a fost reangajat pe baza relaţiei de rudenie cu inginerul-şef.

Şi în cazul lui Nicu Amariţei lucrurile sunt asemănătoare. „Nicu Amariţei este vărul lui Gheorghiţă Tatu”, spune sursa. La rândul său, Gheorghiţă Tatu este fiul lui Gheorghe Tatu, un alt şef din Apavital. Potrivit sursei, Ion Apetroi ar fi vrut să concedieze toată echipa prinsă că a lucrat ilegal la racordul pentru bloc şi la casa lui Amariţei, dar s-a opus Tatu.

  „Apetroi n-a riscat să și-l facă dușman pe Tatu”

Despre Gheorghe şi Gheorghiţă Tatu nu există referinţe pe site-ul Apavital, dar în documentele trimise unor alte entităţi apare Gheorghe Tatu ca şef de Sector Operaţional Distribuţie Nord. „Nu e nicio mare filosofie! Şef este Ion Apetroi iar Iaşul este împărţit în două sectoare, nord şi sud. Pe nord este şef Gheorghe Tatu. Fiul său, Gheorghiţă, este şi el inginer la Apavital, iar Nicu Amariţei este văr cu Gheorghiţă şi nepotul lui Gheorghe Tatu. Apetroi nu a riscat să şi-l facă duşman pe Tatu”, spune sursa.

Reporterii 7EST au solicitat Apavital confirmarea faptului că un bloc din Tătăraşi a fost branşat ilegal de angajaţi ai companiei şi detalii despre sancţiunile aplicate. Ca răspuns, s-a primit solicitarea adresei exacte a imobilului şi data la care s-a produs ilegalitatea, pentru a nu exista confuzii.

 Tatu și Amariței au trei case în Țicău

Gheorghe Tatu, Gheorghiţă Tatu şi Nicu Amariţei nu sunt doar rude, ei sunt şi vecini. În Ţicău, pe o stradă paralelă cu stradela Sărăriei şi la doar câteva minute de mers de sediul Apavital se află trei case.

 Sute de metri cubi de beton

Prima dintre ele este în construcţie şi arată ciudat. Jumătate este nouă, cealaltă jumătate fiind construită în urmă cu câţiva ani. Coborând din Sărăriei, casa nu impresionează nici prin arhitectură, nici prin dimensiune. Privită însă din sens opus, casa pare imensă şi se observă faptul că au fost îngropaţi sute de metri cubi de beton pentru consolidarea versantului. Locuinţa este a lui Nicu Amariţei, inginerul de la Apavital. „Nu ştiu ce salariu avea ca şef, probabil undeva la 2.000-2.500 lei pe lună. Dacă îi face cineva calculul doar pe materiale, sigur nu are cum să justifice banii cheltuiţi”, spune sursa, care a lucrat şi la casa lui Amariţei.

foto: 7est.ro

cititi articolul complet aici pe 7est.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Afacerea „patinoarul”: Primarul Dumitru Pantazi vrea să sponsorizeze o firmă privată cu 209.250 de lei! Afaceriștii pășcăneni plătesc și terasele nefolosite pe timp de iarnă!

Răzvan Grecu

Maistru în cadrul Direcției Administrative, la Primăria Pașcani

Teona Gherasim

Programul de lucru la ApaVital în perioada 30 aprilie – 4 mai 2021

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site