NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Apele Române exportă milioane de metri cubi de apă de irigaţii în Ungaria la preţ infim

România exportă apă ieftin în Ungaria. Apele Române au vândut Ungariei nu mai puţin de 1,5 milioane mc de apă pentru irigaţii cu doar 14.070 euro, adică mai puţin de un eurocent pe metru cub. În acest timp, culturile agricole ale fermierilor români erau decimate de seceta pedologică. Întreaga cantitate de apă a fost pompată peste graniţă de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare prin Canalul Mureşel.

Conducerea Apelor Române, la cârma căreia se află Sorin Lucaci, nu a vrut să comunice ce cantităţi de apă pentru irigaţii au fost exportate în Ungaria în ultimele două decenii. În schimb, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a transmis că România exportă apă în Ungaria dinainte de 1989.

Seceta pedologică, adică rezerva scăzută de apă în sol, a afectat zeci de mii de hectare din întreaga ţară. Culturile de porumb au fost compromise aproape total, în timp ce cele de grâu a înregistrat pierderi de 30% pe hectar. Dar, în timp ce fermierii se zbăteau să facă rost de apă pentru a salva culturile, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) exporta apă din abundenţă în Ungaria.

Advertisements

Mai exact, 1,5 milioane metri cubi de apă pentru irigaţii pentru doar 14.070 euro. De exemplu, una dintre cele mai mari cisterne are o capacitate de 30 metri cubi, echivalentul a 30.000 litri de apă. Întreaga cantitate de apă ar fi putut fi înmagazinată în 50.000 de cisterne mari.

Advertisements
  

Cititi mai multe pe defapt.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Orășelul Copiilor Pașcani 2017: o sanie trasă de reni și un Moș Crăciun. Primăria cheltuie peste 130.000 lei pe doi brazi și instalații luminoase

Irina Gherasim

Pe lista orașelor ce ar fi fost atacate de SUA în cazul unui război nuclear se afla și Pașcani

Redacția

Toma de la ApaVital: „Niște “moțați” nu ne-au dat voie să vorbim la dezbatere”

Răzvan Grecu
Încarcă...