RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

ANALIZĂ. Principalele rezoluţii ale Summitului B9: Apel la apărare avansată pe Flancul Estic

Klaus Iohannis a găzduit, vineri, la Palatul Cotroceni, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), organizat la iniţiativa preşedintelui României şi a preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Au fost aduşi la aceeaşi masă toţi şefii de stat din Formatul B9, adică preşedinţii Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei, Bulgariei, Cehiei şi Slovaciei. Ultimii doi şefi de stat, precum şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au putut participa fizic la eveniment.

Preşedintele Klaus Iohannis a pus accentul, la începutul reuniunii, pe creşterea pericolelor la adresa României şi a regiunii Mării Negre. „Această reuniune este mai relevantă ca oricând. (…) Deoarece riscurile de securitate la adresa României şi în regiunea Mării Negre sunt în creştere, consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară şi echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă şi crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea şi abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfăşurare la nivel aliat, precum şi procesul decizional al NATO”, a declarat Iohannis.

La finalul Summitului, şeful statului român a transmis că discuţiile cu liderii din formatul Bucureşti 9 s-au concentrat pe securitatea cetăţenilor şi a subliniat că aliaţii trebuie să se asigure că NATO este capabilă şi pregătită să răspundă provocărilor cu care se confruntă şi să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

  

Related posts

Peste 4 ani de abia vom avea SF-ul și Proiectul pentru Autostrada Ploiești – Brașov. Grindeanu acuză că așa a făcut licitația fostul ministru al Transporturilor

Redacția

Moscova evocă un schimb de prizonieri ucraineni contra unui prieten al lui Putin

Redacția

Străzile din Zagreb au fost “în flăcări”. Cum au sărbătorit croații medalia de bronz la Cupa Mondială

Redacția
Încarcă...