RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Afacerile cu morţi au înviat în judeţ, după criză

Afacerile cu morţi de la Iaşi par a nu avea moarte: firmele locale de pompe funebre învârt aproape 9 milioane de lei, bani fiscalizaţi. În ultimii ani astfel de afaceri s-au înmulţit considerabil, semn că cererea este tot mai mare. În judeţ sunt în acest moment înregistrate nu mai puţin de 19 firme de pompe funebre.

Primele patru din aceste societăţi împart o „colivă“ de 6 milioane de lei, adică două treimi din totalul afacerii cu morţi din judeţ. Cine sunt campionii pieţei? u ce prestează aceste firme, mai exact? Cum s-au diversificat ofertele, în timp? O analiză economică foarte vie despre piaţa morţilor din Iaşi.

  

 Afacerile cu servicii de înmormântare merg bine la Iaşi, unde sunt înregistrate 19 firme de pompe funebre. Aceste servicii se găsesc şi în câteva sate din judeţ, trei dintre firme având sediile în Tomeşti, Dancu şi Larga Jijia. Restul sunt înregistrate în municipiul Iaşi iar două dintre ele trec de pragul de un milion de lei la cifra de afaceri. Din cele 19 firme, patru au declarat la Fisc zero la cifra de afaceri, însă restul firmelor împart un tort de aproximativ 8,4 milioane de lei. Primele două firme de pompe funebre din judeţ, după cifra de afaceri, cumulează 64% din totalul afacerilor, adică 5,4 milioane de lei şi au, se pare, cei mai mulţi clienţi. Tot acestea oferă, pe lângă sicrie şi coroane de flori şi servicii de îmbălsămare, organizare înmormântare, înhumare, dezhumare sau transport.

Ce spun cifrele

Doar anul trecut, în judeţul Iaşi au decedat 9.046 de persoane, din care 2.953 în municipiul Iaşi, conform datelor furnizate de Direcţia de Statistică Iaşi. În uşoară creştere, faţă de 2016, când la noi în judeţ au trecut în nefiinţă 8.779 de persoane. Conform cifrelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, cea mai mare firmă de pompe funerare din judeţul Iaşi este Servicii Funerare SRL, cu 48 de angajaţi şi afaceri declarate în 2017 de 4,3 milioane de lei, în creştere faţă de 2016, când s-au declarat 3,5 milioane de lei. Firma, cu sediul pe Eternitatea, deţine brandul „Daniel şi Anca“ şi este patronată de Anca Alice Nistor. Profitul net este însă în scădere, de la 22.000 de lei, cât s-a declarat în 2016 la 2.900 de lei în 2017. Poziţia a doua în top este adjudecată de SC Ana-Irina SRL de pe Smârdan, firmă înfiinţată în urmă cu 22 de ani, cu o cifră a afacerilor de 1,1 milioane de lei, în creştere faţă de 2016 când s-au raportat 796.800 de lei. Cu cei 12 salariaţi, firma şi-a crescut şi profitul net de la 6.300 de lei, cât era acum doi ani, la 57.300 de lei, cât a fost anul trecut. Firma de pompe funebre Ana-Irina este administrată de ieşeanca Maria Gorongea.

Multă evaziune

A treia clasată în acest top este SC Pompe Funebre Drăgan Petru SRL, cu sediul pe Nicolae Iorga. În 2017, cu cei 11 angajaţi, a înregistrat afaceri de 709.000 de lei şi pierderi de 165.000 de lei. În 2016, situaţia a fost relativ similară, cu o cifră de afaceri de 604.700 de lei şi pierderi de 159.400 de lei. Petru Ioan Drăgan, patronul acestei societăţi, mai deţine şi alte două firme cu aceeaşi activitate, SC Group Funerar Drăgan SRL şi SC Onorante Funebre Drăgan SRL, firme care cumulat au realizat afaceri de aproximativ 216.800 lei anul trecut. Urmează Servicii Funerare „Sf. Ioan“ SRL pe locul patru în top, cu 5 angajaţi, o cifră de afaceri de 464.800 de lei şi un profit net de 51.200 de lei, pe anul trecut. În creştere mare, am putea spune, faţă de 2016, când firma a declarat la ANAF afaceri de 184.900 de lei şi profit net de doar 3.600 de lei. Pe locul cinci în top se află Firma Dohotaru şi Radu SRL din Tomeşti, cu afaceri pe 2017 de 408.700 de lei, în creştere faţă de acum doi ani când a raportat o cifră de afaceri de 219.800 de lei. La capitolul profit net însă cifrele au scăzut de la 6.800 de lei la 1.900 de lei. În topul realizat după cifrele de afaceri se mai găsesc, în ordine descrescătoare firmele care au peste zero lei declaraţi: Servicii Funerare Sanctus SRL, Eden – Mir SRL, Group Funerat Dragan SRL, Fidelity Solutions SRL, Anca şi Radu Pompe Funerare SRL, Servicii Funerare Morfeu SRL, Casa funerară Arpa SRL, Sebiclem SRL – D, Onorante Funebre Drăgan SRL şi Zetcew SRL. Surse din cadrul celor mai importante firme susţin faptul că în acest domeniu este şi multă evaziune fiscală şi că cifrele pe profit ar fi de fapt mult mai mari, dar că majoritatea firmelor care declară venituri mici, nu mai dau chitanţe şi profită de situaţia celor care jelesc.

Servicii de cosmetizare şi consiliere

Conform legii, procedura de îmbălsămare este obligatorie dacă familia decide să expună decedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis, sau când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanţă mai mare de 30 de kilometri. Cele mai noi servicii pe care firmele le mediatizează sunt cele de tanatopraxia şi consiliere după dogmele creştine în alegerea locului de veci. Tanatopraxia este o îmbălsămare modernă care constă, printre altele, şi în rehidratarea tegumentelor, relaxarea fizionomiei feţei prin înlăturarea semnelor de suferinţă dinaintea morţii, cosmetică şi reconstrucţie corpuri, în caz de accidente. Pe site-urile firmelor, la acest serviciu se precizează faptul că tehnica de tanatopraxie, prin rezultatele obţinute, redă persoanei decedate o imagine vie a celui decedat. 

 continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

#SusținemComunitatea: Grupul de firme “Aprodex” alături de cadrele medicale!

Marius Parteni

După relaxarea restricţiilor, în Germania apar indicii de agravare a epidemiei de COVID-19

Redacția

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate anunță că Spitalul Municipal de Urgență Pașcani a îndeplinit standardele de acreditare! La capitolul managementul infecțiilor nosocomiale a avut un punctaj de 93,89%! (DOC)

Răzvan Grecu
Încarcă...