RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

DSV a început campania de vaccinare a vulpilor, să nu împrăștie turbarea

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a început vaccinarea vulpilor din judeţ în scopul eradicării turbării.

  

Campania de vaccinare se va efectua prin distribuire aeriană, de pe aerodromul Iaşi, iar în zonele din vecinătatea localităţilor prin distribuire manuală a momelilor vaccinale, informează conducerea instituţiei. Ultimul focar de rabie a fost înregistrat în judeţul Iaşi în luna iunie 2014.„Distribuţia manuală a momelilor vaccinale – 25 de momeli/km pătrat – se va efectua doar în zonele în care există vizuini, prioritare vor fi zonele din jurul localităţilor în care au fost confirmate cazuri de rabie şi zona împădurită de 500 de metri din jurul localităţilor, dar şi în jurul celorlalte localităţi, a lacurilor şi a drumurilor publice. Timp de aproape două săptămâni după distribuirea momelilor vaccinale trebuie restricţionată circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în zonele unde s-au administrat momeli, vânătoarea va fi interzisă timp de 14 zile de la distribuirea acestora”, a declarat medicul Gabriel Ciobanu, directorul executiv DSVSA.

  

După 45 de zile de la vaccinarea cu momeli antirabice, vânătorii sau alte persoane cu atribuţii de pază şi ocrotire a vânatului vor duce vulpile împuşcate la laboratorul de diagnostic judeţean în vederea evaluării vaccinării. Anul trecut, din cele 1.574 de vulpi din judeţ au fost împuşcate 208, constatându-se, în urma analizelor, indicatori specifici vaccinului antirabic în cazul a 167 de exemplare. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Consum de alcoool, gânduri suicidare, agresiune. Scenariul regăsit în CPU în acest weekend

Teona Gherasim

Studiu. COVID se răspândește cel mai mult în familie și între prieteni. Explicația unui medic

Redacția

Ce este consultatia preventiva gratuita la care au dreptul romanii asigurati. 4% dintre ei au trecut prin asta in 6 luni

Redacția
Încarcă...