RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Regional

Aeroportul Iași are un nou terminal funcțional. T4 este al doilea cel mai mare terminal din România

Deschiderea noului terminal marchează o etapă importantă în dezvoltarea Aeroportului Iași, principalul aeroport din regiunea de N-E.

Inaugurarea Terminalului T4 s-a făcut cu două zile înainte de intrarea oficială în spațiul aerian Schengen, iar panglica a fost tăiată chiar de către pasagerii primului zbor de pe noul terminal.

Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași: „Am marcat un eveniment istoric pentru Aeroportul Iași, moment mult așteptat nu doar de comunitate, ci și de angajaţii aeroportului, de cei ai instituţiilor şi companiilor ce lucrează pe aeroport şi deservesc pasagerii noștri. Terminalul T4 e practic un aeroport nou, rezultatul unor eforturi susținute de  echipa noastră și de cei care au înțeles necesitatea acestui proiect vital pentru viitorul Aeroportului. Am reușit să facem față unei perioade extrem de dificile, cu lucrări complexe în plină desfășurare, cu cifre de trafic record, mult peste capacitatea infrastructurii aeroportuare, cu restricții de circulație impuse de șantier. T4 a fost o provocare care ne-a responsabilizat, fiind nevoie de o mobilizare contracronometru pentru a putea beneficia de fondurile europene. În doar 14 luni am reușit să punem pe picioare cel mai amplu proiect din istoria Aeroportului, finalizând în timp record și etapele de implementare. De asemenea, o provocare pentru echipa aeroportului a fost operaționalizarea terminalului în mai puțin de trei luni, un proces complex urgentat de intrarea în Schengen, deschiderea T4 fiind programată inițial în luna mai. Într-un timp foarte scurt, ne-am concentrat toate eforturile pentru a asigura condiţiile de siguranţă şi securitate, pentru a avea funcționale toate echipamentele şi sistemele operaţionale. Promisiunea noastră este de creștere a nivelului calitătii serviciilor în perioada următoare, de extindere a conectivității și de continuare a proiectelor de investiții necesare dezvoltării Aeroportului Iași.”

Noul terminal al Aeroportului Iași este un exemplu de bună practică în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, implementarea și finalizarea în timp record a unui proiect de o asemenea anvergură, care va rămâne un reper în următorii cel puțin zece ani.

  

Terminalul T4 este construit pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), are o suprafață de peste 31 de mii de metri pătrați și o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual, fiind de 13 ori mai mare decât cele două terminale mai vechi.

Noul terminal, mai modern și mai accesibil, înseamnă o experiență de călătorie mult mai bună pentru pasageri, în același timp fiind extrem de atractiv pentru companiile aeriene. Acesta este dotat cu echipamente moderne, oferă servicii de înaltă calitate și facilități în premieră, cum sunt cele trei aviobridge-uri. T4 mai are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 20 de porți de îmbarcare, șase filtre de securitare, un salon VIP și unul de business, spații pentru activități comerciale, spații de relaxare, un loc de joacă pentru copii, etc.

Odată cu intrarea în Schengen, din terminalul T4 sunt procesate zborurile externe în această zonă. De asemenea, din noul terminal se operează serviciile de check-in și controlul de securitate atât pentru pasagerii care trebuie să ajungă în destinații din spațiul Schengen cât și pentru cei care călătoresc în țări non-Schengen. După efectuarea acestor proceduri, pasagerii non-Schengen vor trece din terminalul T4 în terminalul T3, pentru controlul de frontieră, accesul realizându-se printr-o pasarelă suspendată.

Aeroportul Iași mai are o parcare extinsă de 600 de locuri, cu bretele speciale de staționare, 13 stații de încărcare pentru mașini electrice, fiind echipată cu un sistem modern pentru acces și plată.

Proiectul terminalului T4, cea mai mare investiție cu fonduri europene implementată de Aeroportul Iași, a mai inclus construirea unui parc fotovoltaic de 1 hectar, cu o capacitate de 1,3 MWh și care asigură 20% din necesarul de energie, Aeroportul Iași fiind astfel primul aeroport din țară ce deține o sursă de energie verde.

Valoarea totală a proiectului de dezvoltare și modernizare a Aeroportului Iași s-a ridicat la aproximativ 100 de milioane de euro, 85% reprezentând fonduri europene, 13% – contribuția de la bugetul de stat și 2% – contribuția aeroportului.

Related posts

S-au deschis pârtiile de schi și sanie ale complexului Durău Park

Redacția

Câinii comunitari din Hălăucești la un pas de a cauza moartea unui mopedist

Răzvan Grecu

Conferință de presă. Ministrul Costel Alexe: Autostrada A8 este astăzi o certitudine!

Redacția
Încarcă...