NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Regional

Conferință de presă. Ministrul Costel Alexe: Autostrada A8 este astăzi o certitudine!

Astăzi, 27 iunie 2020, la Prefectura Județului Iași, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Președintele PNL Iași, Costel Alexe, a susținut alături de Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, o conferință de presă.Aceștia au făcut bilanțul ultimelor proiecte realizate pentru Județul Iași, marcând importanța unei guvernări eficiente și liberale, atât pentru Iași, cât și pentru regiunea Moldovei. Aceasta din urmă, așa cum a menționat Costel Alexe, deși a constituit o resursă importantă de voturi pentru PSD, a fost ignorată cu bună știință atunci când a fost vorba de investiții și deblocarea de proiecte necesare dezvoltării zonei.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a menționat că în această săptămâna, la București, Guvernul a făcut un pas important pentru realizarea autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Ungheni. Astfel că prin Ordonanța de Urgență pentru completarea șu modificarea Legii 291 din 2018 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași – Târgu Mureș, Autostrada Unirii a înaintat enorm, practic, menționează ministrul, “am recuperat enorm odată cu această ordonanță de urgență din ședința de joi nu mai puțin de trei ani de zile”.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului era suspendată din 2017, în vederea identificării unei soluții care să permită continuarea procedurii. Aceasta a reușit să fie deblocată prin intermediul autorității competentă pentru protecția mediului, responsabilă, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului Iași.

Astfel că, deși procedurile au fost până acum tergiversate, ministrul mediului a precizat că sunt întrunite toate condițiile necesare înaintării proiectului.

Acesta a mai precizat că, în mod similar cu podul peste Prut, pe tronsonul de autostradă Ditrău – Târgu Neamț, km 75 – 95, care ar putea intersecta marginal rezervația de zimbri, peste care se suprapune atât Parcul Natural Neamț, cât și două arii naturale de interes comunitar, se acorda aceeași derogare, in vederea parcurgerii procedurii de evaluare adecvată în urma careia se vor stabili condițiile în care poate fi realizat acest tronson. Evaluarea va ține cont de toate obiectivele specifice de conservare, de parametrizare a acestora pe fiecare tip de specie si habitat existent în conformitate cu cerințele directivelor europene.

“Vreau sa lansez și vreau să informez, totodată, pe toți ieșenii si pe toți moldovenii că acea vizită pe care am avut-o acum câteva săptămâni, împreună cu Primarul Municipiului Iași, atât la Palatul Victoria, cât și la Ministerul Transporturilor a dat roade. Autostrada A8 este astăzi o certitudine, iar ceilalți colegi din Ministerul Transporturilor, de la CNAIR, lucrează astăzi pentru ca licitația să fie urcată în sicap cât se poate de repede”.

Întrebat ulterior de jurnaliști care este termenul la care va fi lansată licitația, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că în luna iulie ministrul transportului va efectua o vizită de lucru la Iași, iar în această vara licitația va fi lansată.

Primarul Municipiului Iași a făcut un scurt rezumat, punctând că profilul echipei Alexe – Chirica sunt faptele. Acesta a subliniat că este prima dată când a fost privit de către Premier și de către miniștri ca reprezentând o comunitate de persoane, drept urmare, au fost depuse toate eforturile necesare deblocării proiectelor.

Acesta a precizat că după ani de tergiversări, proiectul autostrăzii A8 – Autostrada Unirii a fost deblocat, iar podul de la Ungheni este un proiect strategic. În mai puțin de o lună de zile, echipa Chirica-Alexe a reușit să aducă investiții de 230 000 000 lei la Iași. Acesta a reiterat că echipa va continua să îndeplinească acele promisiuni milenare pentru Iași.

Mihai Chirica a spus că misiunea sa și a ministrului Alexe este să își facă treaba pentru Iași, aducând prosperitate.

“Eu sunt euforic că Autostrada A8 se va concretiza. A venit momentul nostru, să ne redresăm. Aceasta nu va veni peste noapte, în următorii patru ani va fi mult de muncă” – Mihai Chirica.

Acesta a mai punctat și că în zonele aflate la 30 km de Iași condițiile în care trăiesc oamenii nu sunt cele mai strălucite, drept urmare acolo ar trebui să fie concentrate investițiile. În ceea ce privește planurile de dezvoltare pentru respectivele zone, acestea “vor fi realizate prin acțiuni persuasive la ușa fiecărui minister”.

Primarul Municiului Iași a adresat mulțumiri deosebite ministrului Ion Ștefan și ministrului Costel Alexe, menționând că a fost prima dată când a fost întâmpinat de oameni și nu de personalități politice în vizitele sale de lucru la ministere.

loading...
Advertisements

Related posts

Inaugurarea cabinetului parlamentar al deputatului Costel ALEXE (VIDEO)

Redacția

ANM: Cod galben de vânt puternic în județe din Moldova

Redacția

Câinii comunitari din Hălăucești la un pas de a cauza moartea unui mopedist

Răzvan Grecu
Încarcă...