Interdicția impusă fetelor de a merge la școală, ca urmare a instaurării noului regim fundamentalist islamic de la Kabul în luna august, are efecte negative pentru adolescentele din Afganistan, printre care pierderi educaționale semnificative și permanente, viitoare oportunități economice reduse, precum și explozia numărului de căsnicii între minori, relatează BBC.
„Când îmi văd hainele, cărțile, eșarfa și pantofii, toate noi doar stând în dulap fără să fie folosite, mă enervez foarte tare. Nu voiam niciodată să stau acasă”, spune Laila, care își dorește ca în viitor să devină moașă sau doctor, dar pentru moment își ține uniforma curată în așteptarea momentului în care o va folosi din nou.
În situația Lailei se află, în prezent, majoritatea fetelor din Afganistan, a căror oportunități de a se educa, ulterior instaurării noului regim fundamentalist islamic de către talibani, riscă să fie afectate permanent din cauza sărăciei și a posibilelor „frustrări” ale părinților pentru „inactivitatea” acestora, care să ducă la căsnicii forțate ale minorelor, situație deja considerată „îngrijorătoare” de UNICEF, din cauza numărului în creștere de astfel de căsnicii.
Procentul fetelor care învățau în școli gimnaziale a crescut de la 6% în 2003 la 39% în 2017,