RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

A patra instituție bancară a lumii, a invitat firma Kosarom la negocieri


Grupul agroindustrial KOSAROM a fost invitat recent la negocieri cu Bank of China, a patra instituţie bancară a lumii. Scopul este demararea unei investiţii de amploare care să permită producătorului ieşean de carne să exporte anual minim 300.000 de capete de porc în China.

Ne-au invitat la sugestia firmei de consultanță KPMG dar și a ambasadei chineze de la București. Pentru noi este o recunoaștere extraordinară a calității produselor noastre și evident că am dat curs invitaţiei”, a declarat Neculai Apostol, fondatorul grupului KOSAROM.

 
Se pregăteşte un business de un miliard de dolari până în 2025
     
Potrivit cifrelor din domeniul cărnii de porc, un export de 300.000 de capete de porc anual (prag minim acceptat de chinezi) garantează o cifră de afaceri de minim 50.000.000 euro. “Noi estimăm că putem ajunge şi prin forţe proprii la cifra de 300.000 de capete de porcine, dar proiectul cel mare este pentru minim 500.000 de capete”, a spus Neculai Apostol.      
       
Pentru a se atinge însă nivelul minim solicitat de chinezi KOSAROM trebuie să facă investiţii de 30-35.000.000 euro. “Nu ne grăbim, nu suntem nici în aer nici în apă. Poate vom lua bani de la chinezi, poate din altă parte. Noi stăm bine acum însă este evident că ne dorim o dezvoltare şi mai mare a business-ului”, a adăugat Apostol.
     
Deşi a evitat să compare finanţările băncilor româneşti sau europene faţă de cele ale băncilor chinezeşti, fondatorul şi proprietarul KOSAROM a admis că măcar jumătate din decizie e luată: “când te învită la discuţii o bancă ce are active de 2500 miliarde dolari și care finanțează proiecte foarte mari te simți cu siguranță și tu mare“.
 
Ferma KOSAROM care le-a luat ochii asiaticilor
     
Combinatul SUINPROD Roman a primit în ultimii 4 ani investiţii de peste 20.000.000 euro ajungând să aibă cea mai modernă grădiniţă de porci din Europa, o fermă ce respectă standardele UE pentru anul 2018 şi un abator iarăşi la cele mai mari standarde de calitate. Grija exagerată pentru calitatea produsului le-a sucit mintea consultanţilor de la KPMG dar şi ambasadoarei Chinei la Bucureşti (aceasta a fost la Kosarom anul trecut, dar tot atunci a fost ignorată de “vizionarul” primar al Iaşului, Gheorghe Nichita). La recomandarea consultanţilor şi a ambasadei un puternic partener din China a venit la Iaşi, a văzut ce oferă KOSAROM şi de acolo lucrurile s-au rostogolit în cascadă. 
 
Negocieri pentru combinare mari în România sau gigantice în China
     
Deşi grijuliu în selectarea informaţiilor ce pot fi făcute publice, Neculai Apostol a admis că negociază două variante. “Putem fie să construim în România sau în Europa noi combinate cum avem la Roman, cu tot circuitul integrat – adică fabrică de furaje, grădiniţă de scrofiţe, fermă de îngrăşare, abator şi restul – fie să facem combinate de mari dimensiuni în China. Studiem, nu ne grăbim”, a susţinut Neculai Apostol. 
     
În oricare dintre variante business-ul KOSAROM ar urma însă să explodeze, cifra de afaceri de 1.000.000.000 de dolari anual putând fi atinsă în doar câţiva ani.{jcomments off}
 
sursa www.topiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

  

Related posts

Ajutor pentru sute de crescatori de vite din judet

Redacția

O afaceristă din Paşcani este în top 50 cele mai influente femei din România

Redacția

Asigurările în România “reprezintă doar 1% din PIB”

Redacția
Încarcă...