NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

80% dintre şomerii ieşeni provin din mediul rural

La mijlocul acestui an, rata şomajului înregistrat în judeţ a continuat trendul descendent, ajungând  la 4,41%, potrivit celei mai recente centralizări a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). 

Faţă de luna mai 2016, indicatorul consemnat în luna aprilie a acestui an la Iaşi a scăzut cu 0,01 puncte procentuale, au specificat oficialii instituţiei. Comparativ cu situaţia înregistrată în luna similară a anului trecut, rata şomajului s-a diminuat cu 0,2%. Aproximativ 9% din şomerii înregistraţi la finele lunii iunie 2016 primesc indemnizaţie.

„Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi, în luna iunie 2016, era de 13.002 persoane, în scădere cu aproape o sută persoane faţă de luna precedentă. Circa 1.200 dintre aceştia sunt beneficiari ai indemnizaţiei de şomaj. Din numărul total, 5.089 sunt femei. În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cel mai mare număr de şomeri a continuat să fie înregistrat de grupa 30-39 ani, respectiv 2.863 persoane. Pe de altă parte, 2.335 ieşeni cu vârsta de peste 55 ani figurează în evidenţele AJOFM, în grupa de vârstă 50-55 ani mai sunt 2.076 de persoane. Cei mai puţini şomeri, 658 la număr se regăsesc în grupa de vârstă 25-29 ani, iar 1.047 de ieşeni cu vârsta sub 25 ani se află în baza noastră de date”, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. Peste 80% din şomerii ieşeni provin din mediul rural, a specificat oficialul instituţiei. În evidenţele AJOFM, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare, fiind în procent de 88%.

  

„Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 7,7% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 3,2%”, a precizat Sîrghie. În cursul lunii iunie 2016, funcţionarii AJOFM Iaşi au acordat asistenţă profesională finalizată cu încheierea de contracte individuale de muncă pentru 1.004 persoane. Dintre acestea, 406 şi-au găsit un loc de muncă la firme din domeniul serviciilor, 191 în industrie, iar 131 de persoane în construcţii. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Problemele generate de maşini încep să dărâme proiectele imobiliare din Iași

Redacția

Poliţele RCA s-au scumpit şi de 6,6 ori în ultimul an

Redacția

Ați primit un SMS conform căruia trebuie să primiți bani de la ANAF? E o fraudă!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site