RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

3,5 milioane de romani, in executare silita. O noua lege ar putea impune o suma maxima ce poate fi ceruta de recuperatori

Pentru ca 3 milioane si jumatate de romani ar fi in executare silita si recuperatorii fac profituri uriase pe seama lor, mai multi parlamentari vor sa introduca o suma maxima ce poate fi ceruta indatoratilor.

  

 

Initiativa depusa la Senat prevede ca daca o creanta de 10 lei, de exemplu, a fost vanduta de banca recuperatorilor cu 2 lei, acestia sa nu mai poata cere datornicului mai mult de 4 lei. Cum era de asteptat, firmele de profil reactioneaza dur si sustin ca ideea incalca toate legile in vigoare.

Recuperatorii au incercat in fel si chip sa o faca sa plateasca pe doamna Elena o datorie la un credit.

Elena Ailincai, datornica: “Suna astia de la recuperare, zic “N-aveti cui sa cereti?” Lui mama, lui tata? Pai, si lui mama ce sa-i cer, frate, dintr-o pensie de 7 milioane si ceva? “Sa va imprumutati!” Ok, ma-mprumut, dar daca ma imprumut de banii aia nu trebuie sa-i dau inapoi?!”

Intr-un final, s-au inteles ca pentru o perioada de 6 luni sa achite doar jumatate din rata. Insa nu i-au spus ca cealalta jumatate a generat penalitati pe care le-au vandut altei firme de recuperare.

Elena Ailincai, datornica: “Mi-au spus ca daca nu platesc in sapte zile, se duce pe cai judiciare fara instanta sau ceva de genul asta.”

Potrivit unor surse din domeniul bancar, datoriile sunt vandute cu doar 10% din valoarea contabila. In aceste conditii, un parlamentar propune ca recuperatorul sa nu mai poata cere de la datornic decat cel mult dublul sumei cheltuite pe creanta.

Steliana Miron, senator PNL: “Cei care cumpara creante bancare, firmele de recuperari creante, intre 5-10% de la banci, sa nu poata sa mai castige decat dublul valorii cu care au cumparat. Adica cumperi cu 2 lei, recuperezi 4 lei.”

Bancile avertizeaza insa: daca propunerea ajunge lege, nimeni nu-si va mai plati creditele, pentru ca va fi mai avantajos sa ajunga pe mana recuperatorilor. Initiatoarea sustine ca banca poate opta sa nu vanda creanta.

Steliana Miron, senator PNL: “Exista un bun care va fi executat silit si va spun sincer ca nu am vazut nicio firma de recuperari sa fie in faliment si nicio banca sa iasa in pierdere.”

Reprezentantii recuperatorilor resping ideea pe motiv ca ar produce consecinte negative pentru creditori si pentru consumatori si ca ar diminua drastic o activitate ce are rol de educare.

Numarul companiilor care se ocupa cu recuperarea datoriilor a crescut atat de mult, incat s-a dublat in ultimii 5 ani, din 2010 pana in 2014. Culmea, si cifrele de afaceri ale acestora au ajuns pana la 193 de milioane de lei.

Piata recuperarilor este prospera si datorita bancilor, care au vandut mai toate creditele neperformante ca sa putem adera la Uniunea Bancara Europeana.

Roxana Nica, analist economic KeysFin: “Exista activitate si nu discutam doar de banci, leasinguri, IFN-uri, telekom. Din pacate, nu sunt foarte bine reglementate toate procedurile.”

Cele mai multe datorii le au romanii din Bucuresti, urmati de cei din Moldova, Transilvania, Banat si Oltenia.

Sursa: StirileProTV.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Cine este românca de 38 de ani care candidează la primarie in Italia

Redacția

Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României

Redacția

Acest dispozitiv TRANSFORMĂ deşeurile din plastic în ciuperci comestibile

Redacția
Încarcă...