RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ziua internațională a muncii decente

Ziua internațională a muncii decente se marchează anual la 7 octombrie. Organizația Internațională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale. Munca decentă este esențială pentru eforturile de reducere a sărăciei și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile.

 

Conceptul de “muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizației Internaționale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) și însumează aspirațiile oamenilor cu privire la oportunitățile pentru o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.

  

Acest concept cuprinde patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate; principii și drepturi fundamentale ale muncii și standarde internaționale de muncă; oportunități de ocupare și remunerare; protecție și securitate socială, dialog social și tripartitism.

În 2008, Organizația Internațională a Muncii și Confederația Internațională a Sindicatelor (CIS) au avut inițiativa marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume la mitinguri și marșuri. Prin manifestările care au loc se atrage atenția guvernelor și patronatelor asupra dreptului fiecărui om la muncă și la un venit corespunzător care să-i permită un trai decent.

Confederația Internațională a Sindicatelor este cea mai mare asociație sindicală mondială din care fac parte 333 de organizații sindicale, care reprezintă 180 de milioane de muncitori din 162 de țări ale lumii, potrivit www.ituc-csi.org. Obiectivul său este promovarea pe scară mondială a intereselor sindicale comune și protecția drepturilor oamenilor muncii.

Sursa: agerpres.ro

Related posts

”Luca”, proiecție de film animat în piațeta Primăriei Pașcani (VIDEO)

Oana Cordoneanu

Poșta Română a livrat o scrisoare după 76 de ani. Ce i-a scris un prizonier de război soției sale

Redacția

Programul pentru zilele Rezervație Forestiere Tătăruși a fost definitivat

Ema Roman
Încarcă...