RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EducațieEveniment

Zilele Școlii “I.Cantacuzino” Pașcani – programul activităților

Săptămâna aceasta sunt marcați 61 de ani de existență ai Școlii Gimnaziale ”Iordache Contacuzino” din Pașcani.

La acțiunile prilejuite de această ocazie vor participa elevi, cadre didactice, reprezentanți ai administrației locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Evenimentul a debutat astăzi cu festivitatea de deschidere și prezentarea programului de mobilitate Erasmus+, desfășurat la Nantes, în Franța.

Unitatea de învățământ este o parte din istoria Pașcaniului, construcția ei fiind începută în 1960.

  

Şcoala Gimnazialǎ „Iordache Cantacuzino”, cunoscută şi sub denumirea de „Şcoala generalǎ nr. 3”, a fost construitǎ între anii 1960-1963, în zona parcului care a aparţinut în  secolul XVII –lea familiei Cantacuzino.

În anul 1963 a fost dat în folosinţǎ localul actualei Şcoli „Iordache  Cantacuzino” care, în perioada 1963-1965 a funcţionat ca liceu, apoi ca şcoală generală.

În 1991 a primit numele de „Iordache Cantacuzino”. S-a optat pentru această denumire tocmai datorită  acestei  amplasări  în perimetrul curţii boiereşti a lui Iordache Cantacuzino, mare vistiernic, în perioada 1634-1659, la curtea domnească a  lui Vasile Lupu . În apropierea Şcolii „I. Cantacuzino” se află ṣi  Palatul Cantacuzino şi biserica „ Sf. Voievozi Mihail şi Gavril”, ctitorie a marelui vistiernic, monumente arhitectonice ale secolului al XVII-lea incluse în patrimoniul naţional.

În anul 1995, Şcoala „Iordache Cantacuzino” a  beneficiat de o investiţie pentru extinderea vechiului local de şcoala cu alte două corpuri, care au un total de 12 săli de clasă moderne.

În anul 2002 a fost finalizată sala de sport cu dotǎrile necesare.

În anul şcolar 2014- 2015 s-a refacut acoperişul şi renovat interiorul sǎlii de sport iar în septembrie 2015 a fost refacut integral terenul de sport.

Ȋn anul şcolar 2020-2022, sediul central al şcolii de pe Str. Ştefan cel Mare nr.19 a intrat ȋntr-un proces de reabilitare generală, activitate demarată de Primăria Paşcani pe un program din fonduri europene.

Ȋn anul şcolar 2021-2022 a fuzionat prin absorbţie cu Şcoala Gimnazială Lunca şi  Şcoala Gimnazială Blăgeşti.

Programul complet al activităților poate fi consultat mai jos:

Scoala Gimnaziala “Iordache Cantacuzino” Pascani

Related posts

Peste 600.000 euro pentru educația din județul Iași prin aprobarea a 26 de candidaturi Erasmus+ KA2 parteneriate strategice

Redacția

Festivalul Folcloristica, la Todirești (29 septembrie – 1 octombrie)

Carmen Bălăceanu

Ziua Naţională a Ambulanţei. Sirenele vor suna la ora 10.00 în toată ţara

Redacția
Încarcă...