RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

VOT PÂNĂ LA ORA 10 NOAPTEA. Crin Antonescu: “Am promulgat Legea referendumului”

Referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu se va desfăşura într-o singură zi, însă programul secţiilor de votare ar putea fi prelungit, a declarat preşedintele interimar Crin Antonescu, confirmând informaţiile publicate de gândul, potrivit cărora, pe 29 iulie, românii ar putea vota între orele 07:00 şi 22:00.

Totodată, Crin Antonescu a anunţat că a promulgat legea referendumului în forma adoptată de parlament şi declarată constituţională de CCR în măsura în care pentru validare este nevoie de prezenţa la vot a 50 la sută plus unu dintre alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.

“Am decis să promulg legea de modificare a legii referendumului, aşa cum a fost ea votată de Parlament, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională. În faţa deciziei Parlamentului şi CCR am considerat că este mai puţin important punctul meu de vedere, am promulgat această lege. Cred că am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere. Unul din motive pentru care am decis să promulg legea este că înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa celui partizan”, a spus Antonescu.

  

Preşedintele interimar a susţinut că referendumul de demitere se va desfăşura într-o singură zi, pe 29 iulie, programul secţiilor de votare putând fi prelungit. “Legea precizează clar că referendumul se va desfăşura într-o singură zi. Este stabillită ziua 29 iulie. Proiectul legii prevede o zi. Sigur că i-am împărtăşit primului ministru preocuparea mea ca indiferent de condiţiile pe care legea le stabileşte cât mai mulţi cetăţeni să aibă fizic dreptul de a vota. Prelungirea orelor, s-ar putea face de la ora 07.00 la ora 22.00 – 23.00, un număr mare de secţii în ţară şi străinătate. Este obligaţia mea să asigură dreptul oricui doreşte să poate fi respectat”, a spus Antonescu.

Antonescu îi răspunde lui Băsescu: “Ceea ce în aceste zile aceşti oameni au făcut în presa internaţională, în mediile politice, este un lucru pe care nu l-aş putea califica decât crimă împotriva acestei ţări”

Crin Antonescu a ţinut să răspundă şi criticilor aduse astăzi de preşedintele suspendat Traian Băsescu care l-a acuzat că minte atunci când neagă existenţa unor solicitări venite din partea Comisiei Europene. “S-a vorbit despre minciuni de la acest pupitru. De la acest pupitru nu am făcut nicio referire la primarul Constanţei şi dacă face politică mă retrag din viaţa politică, dacă nu, ştim încă o dată cine este mincinos. Când am spus că nu exista un document oficial care să i se pună nişte condiţii premierului am spus adevărul. La Administraţia Prezidenţială nu a ajuns vreun document de la Comisia Europeană, am spus adevărul”, s-a apărat Antonescu.

Totodată, el a reclamat o campanie de dezimformare la adresa României. “România se află sub un asalt de dezinformare, într-o situaţia dificială, adusă de oameni disperaţi că-şi pierd scaunul şi puterea. Ceea ce în aceste zile aceşti oameni au făcut în presa internaţională, în mediile politice este un lucru pe care nu l-aş putea califica decât crimă împotriva acestei ţări”.

Cât priveşte criticile privind implicarea sa politică prin participarea la mitingul de la Timişoara, Antonescu a afirmat că a fost “la un miting organizat de societatea civilă pentru a-mi spune foarte limpede părerea despre două teme, că cetăţenii trebuie să se exprime la acest referendum şi în al doilea rând să vorbesc oamenilor despre drepturile inalienabile ale României”.

“Monica Macovei şi Traian Băsescu nu pot scoate România din UE pentru că nu ei au adus-o acolo. Nu ştiu dacă voi mai participa la mitinguri, nu exclud pe marginea acestei ipoteze, cred că sunt teme pe care am dreptul să mă exprim public”, a mai comentat Antonescu.

Pe de altă parte, preşedintele interimar a salutat măsurile luate astăzi de guvern. “Erau aşteptate de multă vreme, de mediul de afaceri în primul rând. Acest Guvern ştie să facă o ierarhie de priorităţi, de la plata TVA şi până la deductibillităţile pentru cercetare există o înţelegere a faptului că fără măsuri de creştere economică, care să dea oxigen mediului de afaceri şi să crească numărul locurilor de muncă”, a spus Antonescu.

Liderii USL au declarat la finele săptămânii trecute că ar fi posibil ca referendumul pentru demitere să aibă loc în două zile. Surse USL au declarat pentru gândul că s-a abandonat această idee, urmând să fie prelungit programul secţiilor de vot, acestea urmând să fie deschise pe 29 iulie, de la ora 07.00 la orele 22.00. În programul iniţial, cetăţenii puteau vota între orele 08.00 şi 20.00. Astfel, programul a fost extins cu trei ore. Premierul Victor Ponta a declarat la Gândul Live că legea referendumului va fi modificată potrivit deciziei Curţii Constituţionale, astfel încât preşedintele să fie demis cu votul majorităţii, dacă la urne se prezintă jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele electorale.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, le-a cerut liderilor USL să spunâ cât mai repede care sunt condiţiile în care se va desfăşura referendumul pentru demiterea sa.

Antonescu a precizat că al doilea subiect de interes ce trebuie discutat priveşte legislaţia în domeniul referendumului.

Sursa: gandul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Iohannis a zdrobit-o pe Dăncilă! PSD în colaps! Estimare IRES: 66,5% la 33,5%

Răzvan Grecu

Răspunsul consilierului Bodoașcă la acuzațiile formulate de Sorin Olariu (PMP):”Nu este normal să apelezi la asemenea “optimizări” fiscale”

Marius Parteni

Dumitru Pantazi scos din viața politică de noile criterii de integritate ale PSD!

Răzvan Grecu
Încarcă...