RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Violenţa în familii, la cote uriaşe: la fiecare trei zile, o femeie din județ obţine oficial protecţie faţă de soţ

Poliţia a emis în judeţul Iaşi, numai în cursul anului trecut, 200 de ordine de protecţie faţă de agresori. Culmea, în acelaşi an au fost deschise 166 de dosare penale pentru încălcarea unor astfel de ordine. Ce sfaturi dau autorităţile? Protecţia femeilor şi copiilor în cazurile de violenţă în familie de către autorităţi este ca şi inexistentă în Iaşi, o situaţie similară cu cea din restul ţării. În ultima perioadă, la nivel naţional au existat cazuri de crime în care bărbaţi furioşi şi-au înjunghiat nevestele sau concubinele deşi existau ordine de protecţie la poliţie sau judecători. Şi la Iaşi situaţia este îngrijorătoare: în orice moment se poate repeta o asemenea tragedie. Ultimul caz grav la Iaşi a avut loc în urmă cu şase ani, când un ieşean şi-a ucis soţia cu un cuţit, urmărind-o la coaforul unde lucra. Femeia locuia de câteva zile la un centru de protecţie a mamelor, împreună cu cei trei copii ai săi. Numai în luna ianuarie, 12 femei au sunat la poliţie şi au obţinut ordine de protecţie temporare împotriva bărbaţilor.

Adesea, femeia bătută se întoarce la soţ

Ieşencele trebuie să afle că pot cere protecţia poliţistului şi judecătorului atunci când se simt ameninţate de către concubin sau soţ. Persoana ameninţată poate suna la 112 pentru a chema poliţia, de la care să ceară un ordin de protecţie, valabil câteva zile. Ulterior, în caz de agresivitate, victima poate face plângere penală, prin care poate obţine un ordin judecătoresc în urma căruia persoana indicată drept atacatoare nu are voie să se apropie la o anumită distanţă de aceasta. Din păcate, doar mamele pot apela la autorităţi pentru internarea într-un centru pentru o anumită perioadă, pe cheltuiala statului. De cele mai multe ori, femeile se întorc la cel care le-a maltratat, apoi apelează iar la autorităţi. Violenţa domestică este la un nivel ridicat în judeţul Iaşi, potrivit poliţiştilor. „De la sfârşitul anului 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite după analizarea situaţiei, în baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile. Astfel, în anul 2019, poliţiştii ieşeni au emis 200 de ordine de protecţie provizorii. De asemenea, în luna ianuarie a anului 2020, poliţiştii au emis 12 ordine de protecţie provizorii“, a precizat Ioana Bîlea, din cadrul Poliţiei Iaşi. În privinţa ordinelor judecătoreşti obţinute de către victime împotriva soţilor sau concubinilor, în caz de încălcare a acestora, victima trebuie să sune tot la poliţie. Oamenii legii vin la faţa locului şi fac constatarea, după care este deschis un nou dosar penal pe numele agresorului pentru încălcarea ordinului de protecţie judecătoresc. „În anul 2019 au fost înregistrate 166 de dosare penale pentru încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile dispuse. Totodată, în luna ianuarie a anului 2020 au fost înregistrate 16 dosare penale pentru încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie“, a adăugat reprezentantul Poliţiei Iaşi.

Cel mai răsunător caz: crimă la serviciu

  

În decembrie 2013, un bărbat de 41 de ani a intrat într-un coa­for din zona complexului Tudor Vladimirescu şi şi-a înjunghiat soţia cu un cuţit, apoi a încercat să se sinucidă. Femeia formulase o plângere penală împotriva soţului cu două luni mai devreme de producerea crimei, apoi şi-a retras-o, revenind la sentimente mai bune. Cu câteva zile înainte de atac, aceasta a mers din nou la poliţie şi a făcut altă plângere, după care şi-a luat cei trei copii şi s-a mutat la Centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice. Femeia nu apucase să obţină în instanţă un ordin de protecţie împotriva soţului. 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Minor bătut în suburbia Gâștești. Acesta se întorcea de la cimitir

Răzvan Grecu

Fostul şef al Poliţiei Târgu Frumos a fost mutat la Paşcani

Redacția

Valea Seacă: Bărbat de 70 de ani depistat în trafic cu permis fals

Redacția
Încarcă...