NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Uniforma şcolară obligatorie, respinsă de deputaţi. “Mi-a produs disconfort, eram ca un deţinut”

Obligativitatea uniformelor şcolare nu este pe placul deputaţilor comisiei de învăţământ, aceştia respingând iniţiativa legislativă ce preve ca şcolile să adopte o ţinută reprezentativă pentru elevi.

Motivele invocate de către parlamentari merg de la amintirile neplăcute privind matricola prin care „eşti identificat ca un deţinut de drept comun” şi „ţinuta Kim Ir-Sen” până la problemele de igienă care derivă din faptul că părinţii nu şi-ar permite să cumpere mai multe uniforme.
Iniţiativa legislativă potrivit căreia “purtarea ţinute şcolare este obligatorie” pentru şcolile primare, gimnazii şi licee a fost respinsă, marţi, de comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Proiectul, semnat de către 70 de deputaţi PDL şi UDMR, prevede ca fiecare consiliu de administraţie al unităţilor de învăţământ să stabilească o uniformă proprie pentru elevi, în urma unei consultări cu părinţii şi şcolarii. Iniţiativa a stârnit însă revolta majorităţii membrilor comisiei.

“Când eram elev şi ieşeam în oraş aveam un disconfort din cauza matricolei. Eram identificat ca un deţinut de drept comun. Care sunt criteriile după care aţi judecat? Şi de ce v-aţi oprit la liceu, de ce nu v-aţi dus şi la universitate? E o anomalie”, a declarat deputatul PSD Ion Eparu.

  

Social-democraţii au făcut front comun împotriva proiectului împreună cu liberalii.

“Când eram şoim al patriei, aveam o uniformă pe care mama o tot spăla. E bine să ai trei, patru, cinci unoforme. E o problemă de igienă. O uniformă gen Kim Ir-Sen, ceea ce a copiat tovarăşul Nicolae Ceuşescu nu aduce nici un beneficiu”, a declarat deputatul PNL Ştefan Băişanu.

Pe lângă problemele de igienă, parlamentarii au invocat şi faptul că „elevii cresc foarte repede”.

Conform deputatului Mihai Deaconu, costurile ar creşte cu atât mai mult cu cât noi ţinute trebuie cumpărate foarte des. “Copiii cresc foate repede, deci, ele trebuie schimbate. În plus, am putea vedea tot felul de ţinute, cu şireturi, cu zorzoane, cu fir aurit dacă nu e o ţinută unitară”, a declarat Deaconu.

În ciuda faptului că iniţiativa prevede ca primăriile să suporte cheltuielile în cazul părinţilor care nu îşi permit din punct de vedere financiar achiziţionarea de uniforme, deputaţii au ridicat şi problema „lejerităţii” proiectului.

“Preţul îl dă piaţa. Nu poţi să stabileşti prin lege. Dacă cineva nu are bani, ce se întâmplă? Lejeritatea cu care a fost redactată ne face să nu putem accepta această iniţiativă”, a declarat social-democratul Petru Andea.

Nu toţi parlamentarii s-au arătat, însă, împotriva ideii ca şcolarii să vină la cursuri echipaţi în uniforme.

“Şcolile au nevoie de uniforme. Se impune şi acest moment. Nu este vorba despre o dictatură a uniformelor. Această măsură va micşora diferenţa de clasă socială şi în acelaşi timp îi poate apropia mai mult pe elevi de şcoală”, a precizat deputatul PNL Traian Dobrinescu.

“Şcolile se transformă uneori în paradă a modei. Se ajunge la anumite frustrări pentru copii. Nu sunt de acord cu o uniformă identică pentru toată ţara, dar dacă şcolile pot decide, atunci sunt de acord”, a fost punctul de vedere al udemeristului Odon Szabo. Democrat-liberalii au încercat la rându-le să-i convingă pe membrii comisiei de necesitatea introducerii ţinutei obligatorii.

 

Citeste mai mult pe RTV.NET

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

O noua forma de abuz va fi recunoscuta ca proba in divorturi de instantele romanesti. Ce reprezinta „alienarea parentala”

Redacția

Compania CFR Călători trece la ora de iarnă

Redacția

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor. Proiectul a fost publicat

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site