NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Un val de frig va lovi partea de nord-est și se va extinde apoi în toată țara

România va avea parte de un fenomen excepţional în weekend şi la începutul săptămânii viitoare. Este vorba de pătrunderea unei advecții ultrapolare în nord-estul ţării, în timp ce în restul României va rămâne cantonată o masă de aer cald, bogat în umezeală.

Astfel, se va genera un gradient termic şi baric absolut impresionant, urmând ca duminică să avem maxime de doar -7…-8 grade Celsius în nordul Moldovei, în timp ce prin Oltenia se vor atinge valori de 18 grade Celsius.

  

Odată ce masa de aer polar va avansa şi spre sudul ţării, vremea va intra într-un proces de răcire drastică, urmând ca doar în câteva ore să trecem de la 18…19 grade Celsius la temperaturi sub pragul de îngheţ. În consecinţă, ne putem aştepta la averse de ploaie/lapoviţă/ninsoare şi/sau măzăriche, chiar însemnate cantitativ, local însoţite de descărcări electrice.

Mai mult, dacă masa de aer rece va ajunge mai repede şi în restul României, vom avea parte de un episod sever de iarnă autentică în mijloc de martie, având în vedere că potenţialul precipitabil al ciclonului va fi unul considerabil.

Meteorologii mai atrag atenţia că este aproape o certitudine că nordul şi parţial centrul Moldovei vor avea parte de ninsori însemnate cantitativ, ce vor depune şi un strat de zăpadă local mai consistent.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Transfăgărășanul s-a redeschis. Ce probleme întâmpină turiștii care ajung aici

Redacția

Un copil de șapte ani a sunat la 112 să anunțe că tatăl său îi bătea mama

Redacția

Noul spital din Fălticeni ar putea fi deschis pentru pacienţii cu coronavirus

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site