NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Un ieşean a preluat oficial conducerea celei mai mari episcopii catolice din România

Fostul episcop auxiliar de Iaşi, mons. Aurel Percă, a fost înscăunat ca arhiepiscop mitropolit şi a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti în cursul zilei de sâmbătă, 12 ianuarie.

Din partea Diecezei de Iaşi a participat o delegaţie numeroasă, condusă de PS Iosif Păuleţ, episcop al Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, mai mulţi preoţi şi persoane consacrate, dar şi mulţi credincioşi laici.

La celebrare au participat ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, doi cardinali, 24 de episcopi din ţară şi din străinătate, mons. Ionuţ Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei, din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, dr. Daniel Zikeli, episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, reprezentanţi ai ambasadelor şi cavaleri ai Ordinului de Malta, peste 200 de preoţi şi multe persoane consacrate.

Printre autorităţi civile şi politice au fost premierul Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, şi Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

„Catedrala a fost neîncăpătoare cu mulţimea preoţilor şi a credincioşilor, peste 2.000, care au dorit să ia parte la celebrare, majoritatea rămânând în curte, de unde au putut să urmărească pe două megaecrane toată celebrarea. Au fost prezente şi rude ale noului arhiepiscop mitropolit, consăteni veniţi din Săbăoani, îmbrăcaţi în portul popular, împreună cu autorităţile locale, mulţi preoţi, persoane consacrate şi credincioşi laici din Dieceza de Iaşi, dar şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica“, au transmis reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, prezenţi la eveniment. Mons.

Aurel Percă a spus comunităţii bucureştene că vrea să se introducă treptat în viaţa arhidiecezei şi să îi cunoască pe oameni. „Doresc să îmi cunosc turma punându-mă în ascultarea frumoasei tradiţii a Bisericii locale de care astăzi pot spune că este turma pe care mi-o încredinţează Domnul spre a o păstori.

Sunt conştient de greutăţile pe care teritoriul vast al Arhidiecezei le ridică. Împărtăşesc preocupările multor preoţi părinţi care percep schimbă­rile timpului şi schimbările sociale, economice şi politice amplificate de progresele (…) în domeniul comunicaţiilor“, a declarat mons. Aurel Percă.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Trei morți și doi răniți, după ce un microbuz cu ieșeni care se întorceau din Italia a fost izbit de un TIR (FOTO)

Redacția

Un contabil, ridicat de Poliție din casă, după ce și-ar fi ucis soția, fostă învățătoare! Crima care a șocat o întreagă comunitate din județ

Redacția

Măsuri de urgență luate de instanțele ieșene! Toată lumea care intră în Palatul de Justiție trebuie să dea declarație pe propria răspundere!

Redacția
Încarcă...