NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

1.275 de părinţi din județul Iaşi au cerut ajutor prin telefon pentru copiii lor bolnavi

Anul trecut, 1.275 de părinţi din judeţul Iaşi au solicitat asistenţă medicală prin apel la 1791, ieşenii reprezentând 5% din totalul apelurilor la PEDITEL, un call-center non stop unde sunt oferite sfaturi medicale pentru diferite afecţiuni care însă nu implică un risc vital pentru copii. În total, în 2019 au fost oferite sfaturi pentru 65.511 copii din România, dar şi din străinătate.

„Media apelurilor pe zi a fost de 180, cel mai mare număr de apeluri fiind înregistrat în 19 ianuarie, cu un total de 351 apeluri în 24 de ore. Lunile cele mai aglomerate au fost ianuarie – cu 7.835 apeluri şi decembrie – cu 6.157 apeluri preluate. Tot în luna decembrie s-au înregistrat cele mai multe apeluri din Diaspora, din întregul an: 7,3%“, au precizat reprezentanţii PEDITEL.

Aceştia mai spun că în lunile ianuarie, octombrie, noiembrie şi decembrie, media apelurilor pe zi a fost de peste 220.

Locul întâi în topul apelurilor din ţară este ocupat de judeţul Cluj cu aproximativ 20.000 de apeluri, urmat de Bucureşti-Ilfov cu 17.000 de apeluri, Constanţa cu 1.500 de apeluri şi câte 1.275 de apeluri în Prahova, Timiş, Iaşi, Argeş, Braşov şi Sibiu.

De asemenea, au sunat şi părinţi din Marea Britanie, Austria, Italia şi Germania, numărul total de apeluri din aceste ţări fiind tot de 1.275, adică 5% din total. Problemele medicale pentru care părinţii apelează sunt cele legate de febră (22% din apeluri), vărsături (19%), diaree (17%), răceală (16%) sau tuse (13%).

Conform unei statistici a PEDITEL, din totalul apelurilor 71,6% au fost rezolvate cu un sfat medical care a fost aplicabil acasă şi doar 3% dintre apeluri au fost direcţionate către 112, iar către unităţile de primire a urgenţelor au fost direcţionate 10,2% din apeluri.

În anul 2018, Iaşul se situa pe locul şapte la nivel naţional ca număr de apeluri, atunci 3.113 părinţi cerând sfaturi medicale prin telefon. Serviciul PEDITEL este gratuit, fiind o iniţiativă comunitară a Fundaţiei Părinţi din România, iar pentru asigurarea asis­tenţei medicale există 15 medici specialişti sau primari care asigură gărzile.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

VIDEO: Cum alegi cea mai bună mască și cum o poți dezinfecta la soare

Redacția

O femeie a născut pe holul Maternităţii ”Elena Doamna” din Iaşi. Cum explică situaţia managerul spitalului

Ema Roman

6 din 10 români care făceau sport sunt afectați de mâncatul emotional în carantină!

Redacția
Încarcă...