NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EvenimentLocal

Ultima Sfântă Liturghie oficiată de preotul Costel Hroștea, la Biserica ”Sf.Dimitrie” din Iorcani. Astăzi a fost instalat paroh la Blăgești

Zeci de credincioși și-au luat rămas bun de la preotul Costel Hroștea. Duminică, 29 ianuarie, a oficiat Sfântă Liturghie, pentru ultima dată ca paroh al credincioșilor din Parohia ”Sf. Dimitrie” Iorcani, unde a slujit timp de  22 de ani . Costel Hroștea a fost transferat la Parohia ”Pogorârea Sf.Duh ” din suburbia Blăgești. Astăzi, de Sfinții Trei Ierahi a fost instalat ca preot paroh.

”Ușa sufletului meu rămâne deschisă în continuare celor care vor simți că au nevoie de mine. Vor ști unde să mă caute și mă vor găsi, iar eu voi reveni în mijlocul lor, oridecâte ori voi avea prilejul. Pe cei rămași în urmă îi port în rugăciunile mele și sper că mă vor purta și ei în rugăciunile lor.Poți vorbi prin cuvinte. Când cuvintele nu sunt de ajuns sau sunt înăbușite de emoție poți vorbi printr-o floare sau printr-un ocean de flori, poți vorbi prin fapte, poți vorbi prin lacrimi sau printr-o mare de lacrimi. Le sunt recunoscător și eu, la rândul meu, celor care mi-au mulțumit cu lacrimi, în biserica cu hramul Sfântului Proroc Ieremia din satul Iorcani. Să verși lacrimi în biserica celui supranumit “prorocul lacrimilor” e o binecuvântare. E ca o ploaie cerească peste inimile tuturor, sunt picături din roua Duhului Sfânt. Voi lua cu mine fiecare lacrimă și o voi transforma în izvor de bucurie și binecuvântare. Socotesc aceste lacrimi ca un pomelnic scris în inima mea, pentru cei pe care Dumnezeu mi i-a încredințat mai întâi”, este mesajul transmis de preotul Costel Hroștea.

Zeci de mesaje au fost transmise preotului Costel Hroștea, din partea enoriașilor din Iorcani. A fost un preot iubit, cu dragoste de Dumnezeu și de aproape.

”Biserica aceasta va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre ştiind cu câte sacrificii, cu câtă trudă şi dragoste a fost făcută, iar pe oamenii satului, harnici şi darnici, (mai ales cei care îi cunosc direct, şi nu sunt puţini de-a lungul anilor) îi vom purta mereu în amintirea şi sufletele noastre!”.

Advertisements
  

”Lacrimi si din depărtare Părinte, cine v-a cunoscut cu adevărat n-are cum să nu -i tresară sufletul si să nu-i curgă o lacrima însă sunt lacrimi demne de Felicitări și Respect pentru toți acești ani frumoși in credință si pentru Colțișorul de Rai pentru care ați depus foarte multă muncă ! Mulțumim lui Dumnezeu că v-am întâlnit încă din copilărie și că am crescut aproape de biserică ,ne-ați fost un bun învățător chiar și în primii pași în școală si ați știut să aduceți rugăciunea în familiile și casele noastre ,ați adunat mereu cu drag copii in sânul bisericii si Ați pus amprenta pe sufletele noastre înca de mici copii si ne bucurăm că am crescut cu credință și iubire de Hristos .Bunul Dumnezeu să vă dea multă sănătate, fericire, pace în suflet şi ani mulţi şi binecuvântaţi, in continuare ,să Vă dea putere și înțelepciune să răspândiţi cuvântul, lumina ,credinta şi mai presus de toate, să ne oferiţi binecuvântarea, iertarea şi dragostea pentru noi toţi şi pentru toate. Vă mulțumim pentru că ne-ați fost aproape atât familiei cât și intregii comunități în toți acești ani si pentru tot efortul,dăruirea susţinerea, încurajarea ,dragostea, truda și sacrificiul de a readuce la viață Biserica satului nostru ! Întru mulţi, buni, fericiţi şi sănătoşi ani, Părinte vă dorim și in noua parohie !”.

”Ne-ati păstorit cu drag 22 de ani…ne-ati îndrumat mereu să alegem calea cea bună…calea lui Dumnezeu și mântuirea într-un Isus Hristos și Maica Domnului!!! Ne-ați făcut să iubim mai mult credința și biserica…Ne-ati găsit cu o bisericuță mică și sărăcăcioasă și ne lăsați cu cel mai frumos colțișor de rai al satului și comunei noastre!Pentru tot ce ați făcut pentru noi și biserica noastră, vă mulțumim și vă vom purta mereu în suflet, cu credință și respect!!! Mie și familiei mele ne pare nespus de rău că ați ales să plecați din satul nostru…am fost vecini atâția ani,copiii ne-au crescut împreună …dar asta e…vă dorim din suflet multă sănătate și binecuvântare!!! Doamne ajută!!!”

”Omul sfințește locul! Ați sfintit un sat, l-ați readus la viața și pe calea dreptei credințe. Admirație, părinte, și respect! Oriunde veți merge,știu ca veți fi la înălțime, veți pune suflet in toate întreprinderile! Doamne ajuta!”

În 2019 Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoțit de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, în Parohia „Sfântul Dimitrie” – Iorcani, comuna Tătăruși, slujba de sfințire a noii case praznicale. Evenimentul a constituit un prilej de bucurie duhovnicească şi de nou început pentru credincioşii parohiei, având în vedere timpul scurt în care au fost realizate lucrările, la doar doi ani de la resfințirea lăcașului de cult.

Biserica „Sfântul Dimitrie” din Iorcani a trecut prin lucrări capitale de reparații: au fost consolidați pereții, s-a schimbat acoperișul și tâmplăria și s-a refăcut picture interioară. De asemenea, a mai fost construit și un Altar de vară, sfințit în urmă cu câțiva ani de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Pentru efortul depus în timpul lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a casei sociale, părintele Costel Hroștea a primit, din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, distincția de vrednicie „Sfântul Ștefan cel Mare” cu insignă. La rândul său, acesta a mulțumit IPS Teofan pentru susținere și tuturor celor care s-au implicat și s-au ostenit în realizarea acestui proiect.

 Preotul Costel Hroștea a fost instalat astăzi paroh la Biserica ”Pogorârea Sf.Duh ” din suburbia Blăgești. Părintele paroh Octavian Pantelimon s-a pensionat.

Astăzi, de Sfinții Trei Ierarhi, în prezența preotului Gheorghe Muraru, protopop al Protopopiatului Pașcani a fost instalat preotul paroh Costel Hroștea, iar părintele Pantelimon și-a luat rămas bun de la enoriași. Din partea acestora a primit un buchet de flori și un tort.

Advertisements

Parohia ”Pogorârea Sf.Duh ” are 442 de familii și casă parohială. Biserica este veche de peste un secol, și a fost resfințită în Duminica a VI-a după Rusalii, 24 iulie 2022.

Reamintim că de la 1 februarie 2023, și la Biserica ”Înălțarea Domnului” din Pașcani preot coslujitor va veni Ioan Leonardo Atudorei, care va sluji alături de preotul paroh Marius Tabarcea. Locul a rămas vacant în urma plecării părintelui Pavel Postolachi, la Catedrala ”Pogorârea Sfântului Duh”. Ioan Leonardo Atudorei a fost hirotonit preot pe seama parohiei Bahlui din comuna Cotnari, Protopopiatul Harlau, în 2012. În prezent este profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani.


Advertisements
Advertisements

Related posts

Cod galben de ploi torenţiale şi vânt puternic, până miercuri seară, în Moldova, Maramureş, Transilvania, nordul Munteniei, al Dobrogei

Redacția

Urătura lui Avramiuc pentru colegii din CL, la punctul diverse!!! (VIDEO)

Marius Parteni

Biserica de la Soci a fost Sfințită

Diana Marcu
Încarcă...