NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Tun imobiliar ratat la Paşcani din cauza opoziţiei. Evaluatorii folosiţi de Primărie fac rapoarte bazate pe date false!

Consilierii locali au avut ieri pe masă un proiect de hotărîre ce ridică dubii asupra bunei credinţe a celor ce administrează bunurile municipiului Paşcani. Este vorba despre iniţiativa primarului municipiului Dumitru Pantazi prin care se aplica o hotărâre judecătorească de a concesiona o suprafaţă de 8.300 de mp către SC IVIRCA SRL.

Dacă demersul primarului ar fi acoperit de hotărârea care obligă consilierii să concesioneze terenul către societatea Ivirca, documentaţia prezentată consilierilor locali are multe date eronate.

Mai exact, Studiul de Oportunitate întocmit de experţii evaluatori Elena Procovanu şi Traian Tomm se bazează pe date false. Ei au întocmit un document făcut parcă la comanda concesionarului, dar în paguba Primăriei Paşcani care a şi plătit lucrarea. Aceştia şi-au bazat studiul pe o serie de anunţuri de vânzare de teren din zona drumului DN 28 A Paşcani – Gâşteşti. Cel luat ca referinţă este eronat, în sensul că moneda tranzacției a fost schimbată de autorul studiului din euro în lei.

  

Contactat telefonic de reporterii de la Actualitatea TV, autorul anunţului a negat că ar vinde 8000 de mp cu 32.000 de lei, spunând că este vorba despre o eroare, preţul fiind de fapt în euro.”Este o greşeală. Nu este 8 lei pe mp, ci 8 euro pe mp. Dacă cumpăraţi toată suprafaţa putem negocia”, a spus vânzătorul.

Astfel, experţii plătiţi de Primărie au stabilit că în Paşcani, pe strada Morilor un metru pătrat de teren costă un euro, preţ chiar la jumătate față  de cel din anunţul fals ataşat la documentaţia prezentată consilierilor locali. Aceştia au greşit în documentaţie clasificarea parcelei de pământ pe care au identificat-o ca fiind una în extravilan, cu toate că Planul Urbanistic General al Paşcaniului din 2009 o categorisește ca fiind una în intravilan, automat cu un preţ mai ridicat.

“În registrul posesorilor parcela este trecută ca extravilan, dar în PUG-ul din 2009 este trecută ca intravilan. Consiliul Local poate solicita să se facă o carte funciară pentru acest teren, astfel încât să se stabilească exact care suprafaţă din parcelă este în intravilan şi care este în extravilan”, a declarat Ciprian Prisecaru şeful Biroului de Urbanism din Primăria municipiului Paşcani.

Primarul Dumitru Pantazi a declarat că el nu poate face nimic împotriva unui act emis de experţi autorizaţi, precizând că este şi interesul său ca municipalitatea să încaseze mai mulţi bani din concesiuni.

”Credeţi că eu nu vreau să adun mai mulţi bani la buget? Experţii poartă întreagă responsabilitate faţă de actele pe care le-au semnat” a declarat reporterilor Actualitatea TV primarul Dumitru Pantazi.

Curios este că nici unui funcţionar public nu i s-a părut preţul concesiunii, ce a rezultat din raportul evaluatorilor, ca fiind unul derizoriu ei susţinându-l în faţa consilierilor locali. Deşi proiectul de hotărâre a fost votat de 12 consilieri, cei din PSD și pedelistul Emil Crăciun, acesta nu a trecut . Fiind vorba de patrimoniul municipiului erau necesare 13 voturi, adică două treimi din numărul consilierilor din legislativul local. Cei care au sesizat tunul imobiliar au fost consilierul Ioan Ioniţă de la PDL, cei din PNL şi PP DD care s-au abţinut.

Advertisements

Related posts

Ministrul Justiției anunță desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților. Modificări importante la legile Justiției

Redacția

La noapte va fi din nou întreruptă apa în Paşcani şi suburbii

Redacția

R.A.G.C.L. a achitat jumătate din datoria la gaz

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site