RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Trageți dumneavoastră conluziile: Șefii Primăriei s-au gândit abia în ultima zi din an să facă un pas în privința iluminatului stradal

Dezvăluirile din articolul publicat ieri pe www.newspascani.com sub titlul “Pantazi nu se dezminte: În ultima zi de lucru din an a semnat un contract după o licitație dubioasă finalizată în 24 de ore”, a produs abia astăzi o reacție din partea șefilor executivului local.

 

Cel care a fost împuternicit să vorbească pe marginea acestui subiect a fost purtătorul de cuvânt al instituției. Așa am aflat încă odată, după cum se poate constata și cu ochiul liber, că nimeni nu a avut interes să se facă ceva în ceea ce privește iluminatul public și în 2016, ci abia acum la final de an, mai exact pe data de 30 decembrie 2016: ”Noi am urgentat la final de an această procedură ca să facem un prim pas pentru a începe demersurile cu iluminatul public stradal. De asta s-au mișcat lucrurile mai repede la final de an și s-a dorit a trece peste acest pas”, a spus Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

  

Achiziția la final de an, este înscrisă în buget!

Șefii Primăriei leagă achiziția de studiul de modernizare la iluminat public în Municipiul Pașcani, pentru care au prevăzut în bugetul anului 2016 suma de 120.000 lei. Din aceasta au cheltuit 8.000 lei pe care i-au achitat către societatea ElectroMagnetica SRL pentru “servicii de estimarea costurilor de realizare a lucrărilor de Modernizare iluminat public în municipiul Pașcani”. ”Legat de acel studiu pe care Primăria îl face, legat de iluminatul public stradal, trebuie să vă spun că este vorba despre o achiție directă, nu o licitație. Pe data de 29 decembrie a fost făcut referatul de oportunitate și necesitate. A fost trecută pe lista de investiții o sumă de 120.000 lei din care s-a cheltuit doar 8.000 de lei. S-a ajuns la un cost mai mic pentru că acolo era prins absolut tot ce înseamnă de proiectul pentru iluminatul public”, mai spune purtătorul de cuvânt.

După cum arătam și în materialul de ieri, la momentul la care societatea bucureșteană a mers în teren cu primarul Pantazi în luna noiembrie 2016 nu s-a pomenit nimic de o înțelegere contractuală.  

Faptul că între cele două părți s-a conturat o relație suspectă, este evident și dă naștere la mai multe scenarii. Dumitru Pantazi a facilitat accesul pe piața locală unei societăți, care va elabora studiul cu privire la ce anume trebuie făcut pe partea de modernizarea a iluminatului. Cel mai probabil aceasta se va înscrie și la licitația pentru atribuirea lucrărilor de modernizare, pornind, astfel, favorită.

Avem de-a face în acest caz cu o lipsă de transparență față de alți operatori de profil din țară. ”Firma a fost în teren și a stabilit acele 16 obiective pe care noi dorim să facem iluminatul public. Vom vedea exact și din studiul pe care dumnealor îl vor face ce va rezulta de acolo, ce sume vom avea și vom merge cu pașii următori până la indicatorii tehnico-economici în Consiliul Local, după care vorbim de licitații”, mai susțin cei din Primărie.

Care a fost caracterul de urgență al acestei achiziții directe? De ce administrația locală nu a făcut acest lucru dinainte ca societatea ElectroMagnetica să intre în contact cu administrația din Pașcani și primarul Pantazi? Sunt întrebări la care nimeni nu vrea să răspundă!

Am încercat și astăzi să discutăm cu un reprezentant al societății ElectroMagnetica SRL dar am fost sfătuiți să revenim mâine între 08.00 și 15.00.

Studii, studii și studii!!!

Legat de modul în care înțeleg șefii Primăriei să cheltuie banul public trebuie reamintit faptul că în luna septembrie Consiliul Local a aprobat un program de îmbunătățire a eficienței energetice în municipiul Pașcani, pentru perioda 2016-2020. Acest proiect a fost elaborat de societatea Luxten Lightind Company București. Pentru el s-a plătit din bugetul public 25.608 lei.

Extras din procesul verbal al ședinței din septembrie 2016 când a fost aprobat acest proiect:

Domnul Pintilie Marius-Nicolae, consilier local, mentioneaza cazul concret al iluminatului public. S-a spus ca pentru 50% din reabilitare trebuie o suma de bani. Daca de maine s-ar reabilita 50% din acest sistem, folosind ledurile, s-ar face o economie de energie electrica care a fost estimata. Inmultind cu costul acesteia, s-ar vedea care sunt beneficiile, in cat timp s-ar amortiza investitia. S-a facut 85% din treaba, dar nu s-a concretizat finalul, nu s-a spus care sunt directiile pe care trebuie sa se mearga, desi efortul firmei Luxten a fost apreciabil, s-a stat de vorba cu foarte multa lume din oras, s-au facut calcule, dar nu a vazut sfarsitul.

Domnul Calin Ioan, reprezentant Luxten, precizeaza ca aceste calcule trebuie sa apara in studii de fazabilitate si proiecte tehnice.

Domnul Pintilie Marius-Nicolae, consilier local, precizeaza ca la pagina 65 sunt investitii care nu tin neaparat de eficienta energetica.

Domnul Calin Ioan, reprezentant Luxten, precizeaza ca au fost prinse toate, deoarece ghidul general privind absorbtia fondurilor europene in perioada 2014-2020 recomanda ca proiectele sa faca parte dintr-un document stategic de planificare a UAT-ului si aprobat prin HCL. Acest program este varianta zero, dar poate fi upgradat anual, potrivit legii sau de cate ori apare un proiect nou, o propunere noua. Acest document va trebui sa fie operational si upgradat de cate ori este cazul.

Domnul Pintilie Marius-Nicolae, consilier local, intreaba cu cine au avut discutii despre aceste proiecte, intrucat sunt si proiecte noi si pentru el.

Domnul Calin Ioan, reprezentant Luxten, precizeaza ca sunt luate din strategia municipiului Pascani pentru perioada 2014-2020 si altele discutate cu executivul.

 

 

Related posts

Marius Pintilie anunță că a contestat amenzile date de „Poliția Primarului”! Liberalul îi recomandă lui Pantazi să se amendeze singur, pentru că este în aceeași situație!

Răzvan Grecu

Pantazi, Nedelcu, Jitaru și întreaga comisie de fond funciar cercetați pentru fals material în înscrisuri oficiale

Răzvan Grecu

Preşedintele ANRSC Bogdan Alexa, pe lista invitaților la Cotroceni, de Ziua Europei

Ema Roman
Încarcă...