RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Testul care poate detecta cancerul într-un stadiu incipient

Un nou test de sânge ar putea deschide calea pentru detectarea cancerului într-un stadiu incipient. Boala poate fi fatală dacă este descoperită târziu.

 

“Testul scanează sângele pentru fragmentele de ADN eliberate de tumorile canceroase”, a explicat Dr. Victor Velculescu, unul dintre cercetători.

  

Testul de sânge detectează numeroase tipuri de cancer în stadiu incipient, fără a trage un semnal de alarmă fals în cazul oamenilor sănătoşi.

200 de pacienţi diagnosticaţi anterior cu cancer au fost supuşi cercetării. Specialiştii au reuşit să detecteze cancerul de colon, sân, plămâni şi stadiul în care se află boala. “Dacă suntem capabili să detectăm cancerul mai devreme, şansele noastre de a salva vieţi sunt mult mai mari”, a spus Velculescu.

Diferenţa între stadiul tardiv şi boala în stadiu incipient constă în peste un milion de vieţi salvate în întreaga lume, în fiecare an. Velculescu şi echipa sa au dezvoltat o scanare genetică care, în esenţă, ia un fragment de aici şi unul de acolo şi creează o imagine a ADN-ului tumoral.

Descoperirea cancerului ovarian în stadiu incipient este deosebit de necesară, pentru că asta înseamnă o rată de suprevieţuire de 90%,“Cele mai multe sunt detectate însă după ce s-au răspândit, iar până atunci cota de supravieţuire este de 40% sau mai puţin”, a spune Dr. Len Lichtenfeld.

Pentru a verifica siguranţa testului, specialiştii au analizat şi sângele a 44 de voluntari care nu sufereau de cancer. Expertiza nu a dat erori.

Sursa www.csid.ro

Related posts

Spitalele din municipiu duc lipsă de specialiști. Autoritățile vor să intervină, dar așteaptă soluțiile

Marius Parteni

Medicul care a descoperit HIV (laureat Nobel) este convins că virusul Wuhan a fost creat în laborator

Redacția

Află dacă ai risc de a dezvolta cancer pulmonar cu ajutorul unui test online

Redacția
Încarcă...