NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Modificări importante la RCA-urile pentru case

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune, în urma analizei unui grup de lucru constituit în cadrul instituţiei, ca poliţa obligatorie PAD, care acoperă riscuri de cutremur, inundaţii şi asigurări de teren, să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur, iar o parte din daune să fie achitate de către păgubit, măsura având ca scop „asigurarea sustenabilităţii sistemului de asigurare”, potrivit unui comunicat al autorităţii, publicat ieri.

 

 Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor (PAD) este obligatorie în România şi are un cost modic – 10 euro pe an pentru locuinţele din chirpici (tip B) şi 20 de euro pentru cele din materiale mai solide, precum cărămida sau cimentul (tip A). Valoarea acoperită în caz de dezastru este de 10.000 de euro pentru o locuinţă de tip B şi 20.000 euro pentru o casă de tip A. Un grup de lucru privind asigurările de locuinţe, constituit în ianuarie în cadrul ASF, a propus măsuri de revigorare a sectorului, slab dezvoltat în România.

  

„Printre cele mai importante schimbări propuse (…) se numără: introducerea unei franşize în cazul riscului de cutremur – măsura vizează asigurarea sustenabilităţii sistemului de asigurare, prin diminuarea despăgubirii, îndeosebi în cazul daunelor minore (conform scopului declarat de legiuitor, poliţa PAD urmăreşte protecţia în caz de dezastre)”, se arată în comunicatul ASF. Franşiza presupune că o parte dfin daună este acoperită de către asigurat, într-o proporţie fixă sau procentuală, stabilită prin contractul de asigurare. O altă propunere vizează stabilirea unei amenzi fixe de 500 de lei pentru lipsa PAD, în locul sistemului actual, care prevede amenzi cuprinse întrte 100 şi 500 lei. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Teste negative PCR, obligatorii la nunţi şi botezuri?

Redacția

Scene şocante la Spitalul de Urgenţă Piatra-Neamţ! Un pacient cu COVID-19 a fost lăsat în frig fără nicio protecţie

Redacția

Autoritățile au anunțat un NOU BILANȚ al infecțiilor cu coronavirus. Câți români sunt în stare gravă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site