RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Tătăruși, singura localitate din România unde iluminatul stradal se face cu o sursă dublă de energie verde

Edilul unei comune din județul Iaşi, se laudă că localitatea sa este singura din România unde iluminatul stradal se face cu o sursă dublă de energie verde.

Primăria din Tătăruşi a cheltuit aproape un milion de euro din bani europeni pentru a monta stâlpi care au atât panouri fotovoltaice, cât și generatoare eoliene.

Sistemul reduce cu până la 30% cheltuielile comunei cu electricitatea. Stâlpii moderni de iluminat au fost montaţi numai pe străzile principale din comuna Tătăruşi. 443 de stâlpi dotați cu panouri fotovoltaice si generatoare eoliene au fost instalaţi pe o distanță de 20 de kilometri. Pentru iluminatul clasic primăria cheltuia până acum aproximativ 500.000 de lei pe an. Odată cu noul sistem facturile vor fi mai mici cu aproximativ 30 la sută.

  

Iluminatul se realizează numai cu energia verde. După știința mea, este un proiect unic în România”, a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruşi. La doar câţiva kilometri distanţă, în comuna învecinată, există stâlpi de iluminat, dar niciunul nu funcționează.

Prea sărace să plătească facturile la curent, unele primării au găsit o soluţie de compromis: stâlpii de iluminat funcționează fie o oră seara și una dimineața, fie două ore după lăsarea întunericului. Iar acest lucru nu se întâmplă doar la ţară, ci şi în oraşele mici.

La fel ca în multe localități din județul Suceava și orașul Salcea se cufundă în beznă după miezul nopții. Factura de 40.000 de lei care ar trebui achitată ca iluminatul să funcționeze toată noaptea este mult prea mare pentru bugetul acestei primării.

Singura soluție pentru multe dintre primăriile care nu își permit să achite facturile la electricitate rămân proiectele europene.

sursa stiri digi24

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Primăria Valea Seacă se judecă cu prefectura pentru a fi transparentă. O hotărâre de consiliu prin care urma să se publice toate cheltuielile administrației locale a fost considerată ilegală

Redacția

Ziua Recoltei la Butea

Redacția

Parohia ”Sf.Gheorghe” din Oboroceni, Protopopiatul Pașcani, este vacantă

Redacția
Încarcă...