NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Sirenele ce anunță situațiile de urgență, testate în Pașcani

Pășcănenii s-au oprit în loc, întrebător, în această dimineață. Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă au răsunat timp de câteva minute. Simularea face parte dintr-un exercițiu care se desfășoară la nivel național.

 

Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă au fost testate astăzi la noi în municipiu. Exerciţiul de alarmare a populaţiei privind posibile situaţii de mare risc a început încă de ieri, în întreaga Românie.

Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani, dar și de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe o rețea de socializare.

Vreme de câteve minute, astăzi dimineață, în jurul orei 10.25, cele 11 sirene amplasate în diferite zone din municipiu au răsunat. Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Pașcani, astăzi s-a avut în vedere și remedierea unor disfuncționalități. Această testare a urmărit să descopere dacă toate sirenele funcționează în parametri optimi și dacă cetățenii reacționează eficient.

Exerciţiul PROCIV 2017 are loc la nivel nțional și va continua și în zilele care urmează.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.

„Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a spus, în 13 aprilie, şeful DSU. El a mai afirmat că IGSU va verifica, în urma acestui exerciţiu, şi dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.

„Sirenele sunt cele care există în acest moment şi vom analiza dacă s-a auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite, pentru că sunt unii care şi-au izolat geamurile şi s-ar putea să nu audă nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care începem să ne gândim, pe lângă sirene, să mai fie şi altele. Facem parteneriat cu mass-media să transmită instantaneu mesaje în situaţii de urgenţă”, a precizat secretarul de stat. Întrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus că este ceva normal, pentru că de mulţi ani nu a fost testat.

 

 {jcomments off}

loading...
Advertisements

Related posts

Balul Bobocilor la Colegiul CF „Unirea” Pașcani. Vezi cine sunt Miss&Mister Boboc/Miss&Mister Popularitate (VIDEO)

Ema Roman

Cerere către procurorul general Augustin Lazăr: Deshumarea lui Mihai Eminescu pentru o anchetă privind moartea poetului

Redacția

Curs festiv cu momente artistice, organizat de promoția 2015, de la Liceul „Mihai Busuioc”

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site