NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Singurele persoane din judet care castiga fabulos pe timp de criza din dramele altora

Pare business-ul perfecta in vremuri de criza! Au numai de castigat de pe urma persoanelor fizice care isi pierd locuintele din cauza datoriilor sau a societatilor comerciale care nu reusesc sa supravietuiasca pe piata dura a afacerilor. Este vorba despre breasla executorilor judecatoresti care, in Iasi, este constituita dintr-o mana de oameni. Numai 30 de persoane ocupa aceasta functie in judetele Iasi si Vaslui, avand competenta teritoriala a Judecatoriilor din Iasi, Vaslui, Bârlad, Husi, Raducaneni, Hârlau si Pascani.

Este vorba despre Camera Executorilor Judecatoresti de pe lânga Curtea de Apel Iasi, care castiga foarte bine punand in aplicare hotararile Justitiei. Numarul acestora a evoluat semnificativ de la an la an. Si in timp ce in aceste vremuri de criza tot mai multi saracesc, executorii castiga din ce in ce mai bine. Daca in 2008, doar 14 persoane figurau ca executori judecatoresti la nivelul celor doua judete – Iasi si Vaslui, in prezent numarul acestora s-a dublat. „In anul 2008 au fost 14 executori judecatoresti, in 2010 au fost 17, iar in acest an sunt 30. In municipiul Iasi sunt inregistrati 19 executori”, a precizat Cristian Lupu-Nicolaita, executor judecatoresc si purtator de cuvant al Camerei Executorilor Judecatoresti Iasi.

10 executori, recrutati dintr-un foc

  

Anul trecut, in baza noilor prevederi legale, au intrat in randurile executorilor judecatoresti si alte persoane care se ocupau strict de creantele bancilor. Un numar de 10 executori bancari au optat pentru acest transfer dupa normele din 2011, referitoare la punerea in executare a creantelor apartinand institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare. Se pare ca alegerea acestora a fost una destul de inteleapta, din moment ce numarul dosarelor de executare a crescut considerabil in ultima perioada. „In 2012, in baza prevederilor Legii 287 din 2011, au intrat inca 10 executori bancari in randul executorilor judecatoresti. Acestia se ocupau strict de creantele bancilor. Oricum s-ar fi nascut necesitatea suplimentarii numarului de executori, asa ca s-a preferat aceasta solutie”, a mai spus Cristian Lupu-Nicolaita.

Aproape 600 de dosare de executor

Profesia de executor judecatoresc pare o adevarata afacere in aceste vremuri. In timp ce datoriile iesenilor cresc, se mareste si volumul activitatii acestora. O situatie a Bancii Nationale Romane arata ca judetul Iasi se afla in topul regiunilor unde s-au acumulat datorii uriase la credite. Drept consecinta, mii de dosare de executare silita ajung anual pe masa executorilor judecatoresti ieseni. In proportie de aproximativ 30 la suta, aceste dosare se refera la executari imobiliare, celelalte avand ca obiect obligatii de a face predari de bunuri. Conform datelor furnizate de reprezentantii Camerei Executorilor Judecatoresti Iasi, in 2010 s-a inregistrat un numar de 11.183 de dosare de executare silita, in 2011 au fost 12.090 de dosare, iar anul trecut, numarul acestora a crescut fulminant pana la cifra de 17.811. Asta inseamna ca in 2012, cei 30 de executori judecatoresti au avut de dus la indeplinire aproape 600 de dosare de executare, fiecare in parte.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Electroputere VFU Paşcani vrea un credit curent mai consistent

Redacția

Afacerist de succes din Paşcani: „am ajuns să «programăm» controalele autorităţilor”

Redacția

Asigurătorii avertizează că ar putea scumpi din nou RCA

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site