NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Scandal la catolici: Preot “afurisit” de săteni. “Eu nu sunt pus să stau paiaţă”

În mijlocul parohiei catolice din Mogoşeşti-Siret a izbucnit un scandal între preotul Silvestru Bejan, care predică de 16 ani în sat, şi credincioşi.

Conflictul dintre cele două părţi mocnea de mai multe luni, acesta a început şi mai puternic la începutul săptămânii, când preotul i-a dat afară pe soţii Vârcă, Magdalena şi Iosif, clopotarii de 12 ani ai satului, sub pretextul că aceştia ar fi furat din cutia milei de Sfântul Anton.

Cu această ocazie, credincioşii i-au cerut socoteală ieri, de Joia Verde, o sărbătoare importantă în calendarul catolic, şi pentru cele câteva zeci de mii de euro strânse din parohie pentru ridicarea unei case de prăznuire care nu a fost finalizată nici până astăzi. În apărarea sa, Silvestru Bejan spune că în biserica sa „nu se admite anarhie“.

Clopotarul ar fi furat din cutia milei

Oamenii din sat povestesc că i-au găsit duminică în faţa curţii pe cei doi soţi, clopotari în Mogoşeşti-Siret, plângând şi spunând că părintele i-a acuzat că au furat şi i-a dat afară. „Biserica a fost mereu curată şi cu ei nu aveai treabă. Când era vorba de ploaie, că vin norii, să fi fost şi în puterea nopţii, el se scula şi pleca la biserică să tragă clopotele. Nu ştiu ce nu i-o convenit părintelui că veneau amândoi plângând de la biserică şi când i-am întrebat ce au mi-au spus că i-a «porcit» şi i-a făcut în toate felurile“, a povestit Verona Păuleţ, enoriaşă şi vecina foştilor clopotari.

Aceasta spune că preotul i-a acuzat că ar fi furat din cutia de la Sfântului Anton, în care credincioşii care veneau la biserică mai lăsau bani. Clopotarii spun că preotul ar fi înscenat un astfel de furt, ungând un băţ cu otravă de şobolani, un lichid vâscos, lipicios, introducând-o în cutie şi lăsând-o acolo pentru a fi găsită a doua zi de dimineaţă. „De mai bine de zece ani eu n-am avut nicio problemă cu preotul. Acum ne-a dat afară ca să bage pe cine vrea el la parohie. Nu mai colaborează cu lumea, cum să furăm noi, niciodată nu a lipsit ceva din biserică de când lucrăm. Lumea nu mai e mulţumită de el că e pensionar şi stă în continuare nu vrea să plece şi să ne lase. De zece ani de când suntem noi aici nu a bătut gheaţa şi am tras mereu clopotele“, a spus Magdalena Vârcă.

Preotul a început să trimită ieri, de Joia Verde, copii să tragă clopotele toată ziua, până când femeile din sat s-au postat în faţa scărilor şi nu au mai lăsat copiii să urce pe ele. „Am oprit o fată care se urca la clopote şi când m-a văzut, a venit la mine în biserică şi numai curvă nu m-a făcut. M-a făcut nebună, sclerozată şi mi-a spus să ies afară din biserica lui. Eu i-am spus că a lăsat biserica goală de lume, copii nu mai sunt, nu mai vine nimeni, şi el mă făcea nebună şi voia să mă dea afară“, a explicat Clara Pleşca.

Zeci de mii de euro pentru o temelie

Oamenii însă au profitat de sărbătoarea de ieri pentru a-l întreba pe părinte de ce i-a dat afară pe clopotari fără să îi consulte şi pe ei şi ce a făcut cu banii strânşi pentru casa de prăznuire. Conform acestora, s-au strâns în ultimii doi ani câte 500 de lei de gospodărie pentru a construi o casă de prăznuire vizavi de biserică.

Un veteran de război din sat, care avusese grade în armată, a donat chiar pensia pe ultimii 20 de ani şi toate economiile sale, aproximativ 30.000 de euro, pentru construcţie. În faţa bisericii însă oamenii spun că stă doar temelia unei construcţii începute şi părintele nu vrea să le răspundă ce s-a întâmplat cu restul banilor adunaţi.

cititi articolul complet aici pe www.ziaruldeiasi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Oficial! Românii vor putea cere în instanță mărirea pensiilor

Redacția

Record european! Un PORUMBEL voiajor, aparţinând unui păşcănean, a parcurs distanţa de 2090 km în 17 zile

Ema Roman

RAGCL dă drumul la căldură!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site