RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Sărbătoare MARE la români!

Nașterea Maicii Domnului, știută de toți românii ca Sfânta Maria Mică, sărbătorită pe 8 septembrie, este o sărbătoare ținută și de catolici și de ortodocși.

 

  

În folclor, există mii de superstiții legată de această sărbătoare importantă la creștini. Astfel, cu o zi, pe 7 septembrie există o serie de locuri pe care trebuie neapărat să le eviți pentru a nu a atrage ghinionul. 

Concret, se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă, fiindcă aduce ghinion şi boală. La fel, ziua aceasta aduce ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone, există chiar superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte de Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii, anunță site-ul CreștinOrtodox.ro. 

Naşterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poartă denumirea de Sfânta Maria mare. Este prima sărbătoare cu cruce roşie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie. 

Sfinţii Părinţi au rânduit că această sărbătoare să fie prăznuită pe 8 septembrie, pentru că 8 este cifra veşniciei, a vieţii veşnice. Această zi ne aminteşte şi de faptul că noi suntem chemaţi să intrăm în Împărăţia cea veşnică a iubirii Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh.

Din Maica Domnului S-a născut că Om, Fiul lui Dumnezeu cel Veşnic. Prin acordul ei şi prin lucrarea Sfântului Duh, ea a dat trup Fiului Veşnic al lui Dumnezeu. De aceea Biserica o preamăreşte că fiind mai cinstită decât Heruvimi şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii pentru că fără stricăciune a născut pe Dumnezeu Cuvântul. 

Cinstirea pe care Biserica i-o acordă este mai presus de cea a sfinţilor şi îngerilor, dar nu este identică şi nici superioară faţă de cea dăruită lui Dumnezeu. 

Maica Domnului s-a născut din părinţii Ioachim şi Ana, înaintaţi în vârstă, că rod al rugăciunii lor. Ioachim provenea din casă lui David şi Ana din cea a lui Aaron, aşadar erau de neam împărătesc şi preoţesc. Dar acest lucru nu le aducea bucurie, pentru că în trecut, cei care erau lipsiţi de copii, erau socotiţi că fiind lipsiţi de binecuvântarea dumnezeiască. Şi din acest motiv erau ocărâţi de oameni, mai scrie Creștin Ortodox.ro.

Sursa evz.ro

 

 

Related posts

Programul complet al manifestărilor de la Iaşi, de Ziua Naţională

Redacția

Călătorie cu trenul la 40 de grade. „Complimentele noastre CFR-ului. Era sa murim de cald in tren”

Redacția

Pacientii nu mai trebuie sa aduca adeverinte! Medicii, obligati sa-i verifice online

Redacția
Încarcă...