NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Săptămâna aceasta intră în vigoare reglementările noului Cod Rutier

Atentie, soferi! In mai putin de o saptamana intra in vigoare reglementarile noului Cod Rutier. Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind circulatia pe drumurile publice a fost modificata, iar noile reglementari vor intra în vigoare la sfârsitul acestei luni, pe data de 28.

Printre modificarile aduse Codului Rutier se numara posibilitatea recoltarii probelor de sânge în ambulanta si sanctiuni pentru soferii care nu transporta copiii în siguranta. De asemenea, noile reglementari ii obliga pe toti conducatorii auto ca atunci cand se urca in masina, sa anunte toti pasagerii ca au obligatia de a purta centura de siguranta.

Transportul copiilor in siguranta, o prioritate

  

Soferii care nu se vor asigura ca minorii pâna la 3 ani poarta centuri de siguranta sau sunt transportati în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare. Una dintre modificarile cu care noul Cod Rutier vine face referire la centurile de siguranta. Astfel, de la sfarsitul lunii, va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sistem de siguranta. Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celor mici. “Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înaltime de pâna la 150 cm, pot fi transportati în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din fata”, se mai arata în noul Cod Rutier.

Advertisements

Probele de sange vor fi luate la fata locului

O alta modificare a Codului Rutier consta în posibilitatea recoltarilor probelor biologice în ambulanta sau în autospeciala apartinând SMURD. În prezent, de recoltarea probelor biologice se ocupau doar unitatile de asistenta medicala autorizata si cele medico-legale. În urma acestei modificari, probele vor fi recoltate mult mai rapid, iar rezultatele vor fi si mai aproape de adevar. Politistii sustin aceasta prevedere intrucat, spun ei, va creste operativitatea. Probele de sange vor fi recoltate, ca si pana acum, in prezenta unui politist, de catre orice asistent medical.

“Poate recolta mostre biologice în masura în care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor, precum si în situatia în care persoana implicata într-un accident de circulatie refuza transportul de urgenta la o unitate sanitara sau starea sa de sanatate nu impune acest transport”, scrie in Codul Rutier.

Soferii trebuie sa îsi informeze pasagerii ca trebuie sa poarte centurile

Soferii de “autovehicule având locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta trebuie sa informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta în timpul circulatiei pe drumurile publice”, si au obligatia “sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. O alta modificare importanta consta în posibilitatea de recuperare a permisului anulat în baza unei hotarâri judecatoresti definitive. Astfel, cei care aveau permisul de conducere anulat pentru o fapta care nu mai este prevazuta de legea penala pot merge la examen pentru obtinerea unuia nou.

Advertisements

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Bob Dylan interzice telefoanele mobile la primul său turneu în Marea Britanie din ultimii cinci ani. El vrea să prevină distribuirea neautorizată a muzicii sale

Redacția

Botoşani, primul judeţ care a încheiat recenzarea populaţiei estimate

Redacția

Guvernul aprobă acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii cu venituri mici. Ce sumă vor primi beneficiarii

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site