RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Saci de gunoaie, chiar pe malul apei, pe brațul Sulina. Ministrul Mediului: De lene, mulți preferă să-i arunce direct din barcă

Un telespectator Digi24 a surprins imagini în Delta Dunării pe care ministrul Mediului, Costel Alexe, le consideră „revoltătoare”: grămezi de gunoaie aruncate pe mal, chiar lângă apă. Imaginile au fost filmate pe brațul Sulina, dar din păcate, recunoaște oficialul, situații de acest gen se găsesc pe tot cuprinsul Deltei. Explicația ministrului este simplă: de lene sau din comoditate, oamenii locului aruncă sacii de gunoi menajer direct din barcă, nu mai merg până la containerele situate dincolo de mal, la câțiva metri depărtare. În orice caz, cei vinovați vor fi sancționați, a promis Costel Alexe. Mai mult, el spune că amenzile pentru cei care nu respectă mediul și intră, de pildă, cu mașinile în zone restricționate vor crește simțitor, cât de curând.

„Din păcate, imaginile sunt revoltătoare, îmi doresc ca astfel de cazuri să nu mai avem nici pe cuprinsul Deltei, și nici în alte localități din țară”, a comentat duminică, la Digi24, ministrul Mediului, Costel Alexe.

Imaginile au fost surprinse în localitatea Crișan, la Mila 10, unde ceva mai departe de acei saci de gunoi menajer există o stație de transfer ce aparține Primăriei, a precizat Costel Alexe. El a amintit că există un sistem de management integrat în grija Consiliului Județean, care, împreună cu localitățile, se asigură că există operatori care au atributul de a colecta deșeurile de pe cuprinsul Deltei și de a le duce la groapa de gunoi.

Costel Alexe: Cetățenii să facă minimul efort să pună sacii în containere

„Aș face mai multe apeluri publice”, a spus ministrul mediului. „În primul rând, către toate autoritățile locale – să înțeleagă că în acest context al pandemiei trebuie să fim mai atenți cu mediul înconjurător și astfel de depozitări de deșeuri să nu ajungă să fie focare de infecție. Autoritatea publică locală este cea care gestionează toate aceste deșeuri. Un al doilea apel public este către cetățeni, care atunci când duc resturile menajere sau deșeurile la pubele sau la platformele de depozitare să facă minimul efort de a pune acești saci cu deșeuri în containere. Din comoditate, din lene sau din alte motive, mulți preferă să le arunce, dacă este posibil, din barcă pe mal și poate nici nu mai ajung pe mal. Trebuie să fim mai atenți și să dăm dovadă de mai mult spirit civic”, a transmis Costel Alexe.

  

Ministrul crede că gunoaiele din imagini nu sunt acumulate de mai multe zile, ci s-au adunat într-o singură zi, pentru că cei care își desfășoară activitatea pe celălalt mal al brațului Sulina, în dreptul localității Crișan, aruncă acești saci menajeri direct din barcă. „Ar trebui să facă minimul efort ca toată lumea să respecte condițiile, legislația și să pună toți acești saci în containere”, a spus ministrul.

Se pregătesc amenzi „mari și usturătoare”

Costel Alexe a spus că a discutat deja cu prefectul județului Tulcea și cu guvernatorul Deltei Dunării și a cerut ca luni să fie sancționați toți cei nu au respectat legislația și Delta Dunării. 

De activitatea conducerii de la ARBDD (Rezervația Biosferei Delta Dunării – n.r.) și inclusiv de activitatea domnului guvernator Munteanu sunt mulțumit”, a spus ministrul Alexe, întrebat și despre gunoaiele din zonele de plaje sălbatice, care apar după fiecare weekend.

„Evident că este loc de mult mai bine și în Delta Dunării, și pe întreg litoralul românesc, și în toate zonele montane ale României, unde turiștii trebuie să înțeleagă că anumite zone trebuie protejate și dacă tot au acces la ele, trebuie să le mențină curate și după ce au fost acolo și au plecat. În zone unde accesul auto este restricționat am văzut nenumărate mașini”, a menționat ministrul.

El a anunțat că se pregătesc amenzi „usturătoare” pentru cei care, de pildă, merg cu mașina în zone nepermise. „Avem în acest moment o inițiativă a guvernatorului și a celor de la Apele Române Dobrogea Litoral să înăsprim sancțiunile și amenzile, să fie atât de mari și usturătoare, încât cei care își imaginează că pot să ajungă cu mașina, dacă s-ar putea, direct în apă de pe plajă să fie aspru pedepsiți”, a punctat ministrușl Costel Alexe.

Pe de altă parte, oficialul recunoaște că aceste sancțiuni trebuie să fie și aplicate și a subliniat că este important ca toate autoritățile statului – și cele care țin de Ministerul Mediului, Garda de Mediu sau inspectorii de la Deltă, cât și celelalte instituții, Poliție sau Jandarmerie – să-i pedepsească aspru pe cei care încalcă legea.

digi24

Related posts

Selecţionerul Portugaliei a văzut imaginile de după schimbarea lui Ronaldo: Nu mi-a plăcut deloc. Punct final în această problemă

Redacția

Ministrul Virgil Popescu, după ce Marcel Ciolacu a afirmat că trebuie altă modalitate pentru compensarea facturilor la energie: Ei au votat alături de noi, împreună am făcut această lege / Dacă este cazul, vom modifica

Redacția

Iohannis: Evoluţiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare

Redacția
Încarcă...