RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

S-a pus cruce pe cea mai mare investiţie din ultimii 23 de ani. Complexul Hidroenergetic Lunca Siret, a rămas fără finanţare

Cea mai mare investiţie din ultimii 23 de ani a statului român în judeţul Iaşi a rămas de izbelişte. Statul, prin Hidrolectrica SA, a investit deja 95 milioane euro în perioada 2007 – 2012 în Complexul Hidroenergetic Lunca Siret, de lângă Paşcani, însă finanţarea a fost tăiată în momentul în care societatea a intrat în insolvenţă.

Reprezentanţii actualei guvernări se contrazic în privinţa continuării lucrărilor, fiind pusă sub semnul întrebării inclusiv oportunitatea proiectului. Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pentru finalizarea acestora mai este necesară o sumă de 125 milioane euro. „Luând în calcul realizările totale înregistrate pe acest obiectiv de investiţii şi restul de executat, rezultă un cost de circa 18,5 milioane euro/MW instalat, valoare care nu justifică economic continuarea şi finalizarea acestei amenajări, numai pe considerente energetice, cost de 9 ori mai mare decât media europeană. (…) Din luna iunie 2012 Hidroelectrica SA se află în stare de insolvenţă, acumulând o datorie totală de peste un miliard euro. (…) Ca atare, Hidroelectrica se află în imposibilitate de a finanţa în continuare funcţiunile non-energetice ale amenajării asigurate de acumularea Paşcani”, a afirmat ministrul Niţă, într-un răspuns oferit senatorului ieşean Florin Constantinescu (PSD), care l-a interpelat pe acesta legat de stadiul investiţiei, documentul fiind disponibil pe site-ul Senatului.

Constantinescu: „Vom regândi finanţarea la sfârşitul lunii iunie”

  

Cu toate că ministrul Niţă pune la îndoială inclusiv oportunitatea finalizării investiţiei, Constantinescu ne-a declarat ieri că nu se pune problema ca acumularea de la Paşcani să nu fie terminată. „Am promisiuni ferme de la domnul ministru (Constantin Niţă, n.r) că vom menţine investiţia. Hidroelectrica iese din insolvenţă la sfârşitul lunii iunie, atunci se va regândi planul investiţional. Din câte am discutat cu proiectanţii, suma necesară pentru finalizarea lucrărilor atât la acumulare, cât şi la centrala electrică se ridică la minimum 80 milioane euro”, a precizat senatorul. Potrivit acestuia, lucrările sunt finalizate în proporţie de 85%.

Costul total al investiţiei este de aproximativ 220 milioane euro

Paşcaniul rămâne pradă apelor

Constantinescu a subliniat că investiţia este una de interes strategic în contextul energiei verzi obţinute în urma finalizării acesteia (o capacitate 12MW), precum şi a schimbărilor climatice din ultima perioadă, care fac din obiectiv un mijloc de apărare împotriva inundaţiilor pentru locuitorii din Paşcani şi a 15 comune situate în avalul barajului. De asemenea, investiţia va duce la crearea unei căi de comunicaţie directe între Paşcani şi comunele aflate dincolo de râul Siret.

Proiect demarat încă din anul 1986

Lucrările la Complexul Hidroenergetic Lunca Siret au demarat în anul 1986, iar până în 1989 au mers într-un ritm accelerat, după cum însuşi senatorul ieşean afirmă în interpelarea sa. În trei ani, complexul a fost finalizat în proporţie de 80%. „După revoluţie, în perioada 1989 – 2008, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru această investiţie au fost foarte mici, suficiente doar pentru conservarea lucrărilor executate până în anul 1989”, spune Constantinescu. În 2006, Guvernul a dat pe mâna societăţii Hidroelectrica obiectivul de investiţii şi au fost redeschise lucrările. Investiţiile Hidroelectrica în ultimii patru ani s-au ridicat la 95 milioane euro, potrivit ministrului Niţă. „Restul de executat din devizul general, la 1 ianuarie 2013, pentru finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a capacităţii energetice este de circa 125 milioane euro. Rezultă un cost total al investiţiei de aproximativ 220 milioane euro”, a spus Niţă. Senatorul Constantinescu a apreciat că investiţia nu a fost finanţată în perioada 1990 – 2006 întrucât niciun factor politic nu a fost interesat de soarta acesteia.

sursa evenimentul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Delegație importantă din PSD Pașcani la lansarea candidaturii lui Victor Ponta

Marius Parteni

Primăria Pașcani: Post vacant scos la concurs

Oana Cordoneanu

De azi încep programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Cum se acordă primele de casare și ecobonusurile

Redacția
Încarcă...