Infiintata in 1869 pentru realizarea lucrarilor de reparatie a trenurilor care circulau pe cea de-a doua cale ferata din Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti, Electroputere VFU Pascani isi dezvolta in prezent activitatea pe plan extern, atat in Europa cat si pe alte continente, si se lupta sa convinga primariile din Romania de faptul ca producatorii locali pot face fata contractelor de milioane de euro pentru retelele de transport in comun ale marilor orase.
Bazele Electroputere VFU Pascani au fost puse cu 150 de ani in urma, compania fiind infiintata pentru a presta servicii de reparatii si mentenanta la vehiculele feroviare utilizate pe cea de-a doua cale ferata din Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti, de la Suceava la Roman, prima fiind de la Bucuresti la Giurgiu.
Scaderea activitatii industriale care a avut loc in Romania dupa 1989, precum si lipsa investitiilor din industria feroviara, a facut ca nivelul cererii de material rulant sa scada puternic, Electroputere VFU Pascani acumuland astfel datorii considerabile. Compania a fost privatizata in 2004, intrand in grupul Grampet.
“La privatizarea din 2004 a fost necesar un plan strategic de restructurare a activitatii in vederea rentabilizarii companiei si un plan de investitii pentru reabilitarea companiei si dotarea cu echipamente moderne. De la data privatizarii si pana in prezent s-au facut investitii de peste 68 milioane euro in tehnologie, know-how si resurse umane”, spune Claudiu Hirbu, Director General Adjunct Electroputere VFU Pascani
In momentul de fata, activitatea de mentenanta inca mai este o parte strategica a portofoliului, investitiile facute avand ca scop trecerea de la serviciile de reparatii la productia de vehicule feroviare. In acest context, compania a fost dotata cu echipamente moderne, iar activitatea pe termen scurt s-a concentrat pe reconstructia si modernizarea de vagoane, tramvaie si automotoare.
Pentru a marca aceasta tranzitie, in 2013 compania si-a schimbat numele din Remar (abrevierea Remar provenind de la “reparatia materialului rulant”) in Electroputere VFU Pascani.
Afaceri in Africa si vanzari de tramvaie pentru primariile din Romania
Electroputere VFU Pascani a revenit pe profit anul trecut, inregistrand un castig net de 2,8 mil. lei pe fondul unor afaceri de 88,2 mil. lei, in crestere cu 70% fata de 2017.
“Revenirea pe profit a fost determinata de concentrarea pe activitati cu valoare adaugata mare, cum ar fi reproiectarea, reconstructia si modernizarea vehiculelor feroviare. In 2018, aceasta activitate a reprezentat 73% din cifra de afaceri, compania avand clienti din Romania si din strainatate, mai exact din Belgia si Gabon, pentru vagoane de calatori si tramvaie. In 2019 continuam activitatea de reconstructie, ponderea cea mai mare avand-o proiectul de modernizare vagoane calatori, serie noua 20-68”, explica Claudiu Hirbu.
continuare pe www.wall-street.ro