În această sesiune s-au luat doar note sub 9, cea mai mare fiind 8,80. Rata de promovabilitate a fost de 32%, mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
După afişarea primelor rezultate la sesiunea de bacalaureat din toamnă nu s-a obţinut nicio medie de 10 sau 9. Un număr de 6 candidaţi au obţinut media peste 8, iar alţi 49, media între 7 şi 7,99. Cea mai mare medie obţinută în această sesiune a fost 8,88. Iaşul se află pe locul trei al nivel naţional la gradul de promovabilitate cu 32%, cu 2,20% mai mică decât bac-ul din toamna trecută. „Aşa cum am estimat, rezultatele din această sesiune sunt mai modeste. Din cei care au susţinut probele, 251 au luat, iar 686 au fost respinşi.
Dintre aceştia, 217 au obţinut între 5 şi 5,99, probabil majoritatea vor depune contestaţii, iar notele vor mai creşte. Cele mai mari şi mai bune note au fost obţinute la limba română, 82,48% dintre candidaţi au obţinut aici note de trecere. Se mai pot schimba câteva lucruri în urma contestaţiilor, dar nu reprezentativ”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. La examenul de bacalaureat din august s-au înscris 1.262 de candidaţi, aceştia susţinând probele la cele patru centre de examen: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii, Liceul Tehnologic „Petru Poni” şi Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Tg. Frumos.
Dintre cei în jur de 1.000 de candidaţi prezenţi, doi au fost eliminaţi la ultima probă deoarece au încercat să copieze. Tot în cursul zilei de ieri, absolvenţii nemulţumiţi de note au putut face contestaţii, iar rezultatele finale se vor afişa pe 1 septembrie. Inspectorul şcolar face precizări şi cu privire la noul an şcolar şi la pregătirile care încă se mai fac în şcoli. „Se desfăşoară ultimele şedinţe de repartizare pentru suplinitori, există încă o fluctuaţie deoarece unul mai renunţă după ce sunt repartizaţi în anumite comune, se mai fac lucrări, se mai dau autorizaţii sanitare şi ISU şi alte lucruri ce ţin de navetă, autobuze.
În prezent există 10 şcoli cu personalitate juridică fără autorizaţie sanitară, toate de la ţară, dar numai pe criteriul de apă potabilă, în municipiul Iaşi toate şcolile au autorizaţie sanitară”, a mai precizat inspectorul general. Deoarece noul an şcolar bate la uşă, deschiderea oficială se va realiza în judeţul nostru la două şcoli ieşene: Şcoala Carol I şi Liceul de Informatică. Reprezentanţii ISJ anunţă faptul că doresc să deschidă anul şcolar şi la o şcoală de la ţară, însă în altă zi. Noul an şcolar va începe pentru elevii români pe 12 septembrie.
Sursa: ziaruldeiasi.ro