RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Revoluție la „Sadoveanu”: o clasă a forțat schimbarea unui profesor pentru notele mici (VEZI VIDEO)

Conflictul dintre elevii clasei a XI-a H (profil fizică-chimie) de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” și profesoara Cătălina Radu, care predă fizica, e pe cale să primească o rezolvare. Într-un caz fără precedent, elevii au reușit să convingă conducerea școlii să le schimbe profesorul și să o înlăture din comisia de corigențe. Motivele lor – relația tensionată și exigența în notare pe care o consideră nejustificată.

Injurii și exigență selectivă

Elevii se plâng de o relație tensionată cu profesoara Cătălina Radu încă din anul școlar trecut. Ei au înaintat o plângere conducerii Colegiului în 14 octombrie 2011, semnată de 28 de elevi, în care aduceau la cunoștință injuriile profesoarei, care îi numea „proști”, „nebuni” sau „drogați”, precum și notarea subiectivă și nejustificat de exigentă. După această plângere, situația pare să fi degenerat: în prima oră de fizică, elevii au primit un extemporal în care majoritatea au primit nota 2. „De-a lungul timpului s-a purtat cu noi foarte urât, ne-a jignit, ne-a vorbit în toate felurile. A început din clasa a X-a, pentru că în clasa a XI-a majoritatea am dat teză la fizică. Apoi a început să ne înjure și să ne bruscheze. Ea se purta cu toți la fel, cu cei care învățau și cu cei care nu învățau. Totul depindea de buna ei dispoziție. Dacă era bine-dispusă, aveai note mari. Dacă era supărată, atunci punea note mici”, a declarat eleva Ana-Maria Buta.

Elevii sunt susținuți și de dirigintele clasei a XI-a H, prof. Petrică Angheluș. El a susținut ipoteza notării preferențiale și a adus exemple de elevi aflați în situații de corigență dar care au fost ascultați și evaluați în maniere diferite: „Alaltăieri au avut copiii două ore de fizică, mai mulți trebuiau să fie ascultați, pentru că erau în situație de corigență, iar 5 au și rămas corigenți. Erau și la engleză, și la chimie, dar acolo copiii nu au avut nimic de comentat, pentru că au fost lăsați pe sfânta dreptate. Profesorii își fac datoria și nimeni nu a comentat nimic. La ora drei profesoare au fost ascultați mai mulți elevi. Două eleve au primit note mari, fiind ascultate exclusiv din teorie. Uneia dintre eleve îi trebuia media 6 și a primit doi de 9. Elevul Bertea, căruia îi trebuia numai un 7, a fost dat afară în prima oră și la a doua oră a fost întâi ignorat. Apoi a fost scos la tablă, a rezolvat o problemă, dar a primit nota 6 și a rămas corigent”, a spus Angheluș.

  

Elevii au cerut schimbarea profesorului de fizică și ca prof. Radu să nu facă parte din comisia de corigențe din luna august. Ei au amenințat că, în caz contrar, în anul școlar următor vor refuza să intre la orele Cătălinei Radu. Dirigintele a adăugat că în acest caz va face apel la instituțiile superioare și la presa județeană și națională.

Acuzații grave, dar neprobate

Dificultățile Cătălinei Radu de a comunica cu elevii sunt cunoscute de conducerea școlii. Directorul Carmen Dimitriu recunoaște existența divergențelor și admite că prof. Radu nu are cel mai lin mod de relaționare cu elevii. Dimitriu spune că i-a sugerat în trecut să fie mai puțin rigidă în evaluare. Pe de altă parte, ea a repetat aprecierile pozitive asupra pregătirii profesionale a profesoarei de fizică, făcute și de șeful catedrei de fizică, prof. Viorel Banu.

Dincolo de jignirile și timorarea elevilor au început să apară însă acuzații grave, dar încă nesusținute de probe. Dirigintele de la a XI-a H susține că nu are nimic personal cu colega sa, dar că este solidar cu elevii, iar aceștia vorbesc despre fapte deosebit de urâte: „Din ce spun elevii și din ce se spune în școală, și la clasa drei profesoare, a XII-a I, unde și acolo a lăsat un corigent… copiii vorbesc. Eu nu am probe că primește foloase necuvenite, bani. Sper să le obțin”, a spus Angheluș.

Conducerea școlii nu va lua în considerare aceste acuzații lansate fără dovezi: „Acuzațiile sunt urâte, sunt foarte grave și ele trebuie justificate. Dacă stați de vorbă cu dra profesor ea spune același lucru, dar despre dl diriginte. Nu este cazul să dăm curs acestor acuzații”, a spus Carmen Dimitriu, directorul Colegiului „Sadoveanu”

Carmen Dimitriu: „Adevărul e undeva la mijloc”

Conducerea Colegiului încearcă să medieze acest conflict. Directorul Carmen Dimitriu a precizat pentru Newspascani.com că a analizat situația împreună cu inspectorul școlar Cristinel Iordăchioaia, că s-a ajuns la o înțelegere și că cererile elevilor pot fi aprobate. „Am discutat cu toate părțile, cu dl diriginte Angheluș, cu dra profesor, cu elevi, cu părinți. Vom analiza și vom lua măsuri, dacă într-adevăr e o incompatibilitate cu clasa, o să schimbăm încadrarea la clasă. Există un articol în regulamentul școlar care spune că dacă se dovedește o incompatibilitate între elevi și profesor conducerea școlii are dreptul să decidă pentru o altă comisie de corigență din care profesorul în cauză să nu facă parte”, a spus Carmen Dimitriu.

Totodată, ea a făcut un apel la calm și a admis că succesul și reputația Colegiului „Sadoveanu” se bazează pe strictețea și chiar severitatea profesorilor, însă a adăugat că evaluarea trebuie să aibă un rol formativ și să încurajeze elevii să progreseze. „Școala înseamnă profesori, elevi și părinți împreună. Nu suntem nici unii, nici alții de o parte sau alta a baricadei”, a încheiat Carmen Dimitriu declarația.

Cătălina Radu a refuzat să stea de vorbă cu reporterii Newspascani.com, însă a transmis un SMS prin care a negat acuzațiile și a amenințat jurnaliștii: „ Este o manipulare grosolană, declarații mincinoase. Vă chem în instanță pentru calomnie dacă îmi degradați imaginea”, a fost mesajul acesteia.

{flvremote}http://www.newspascani.com/images/stories/videos/scandal%20sadoveanu.flv{/flvremote}

Related posts

Bacalaureat 2023: Rezultatele obținute de elevi la centrele de examinare din Pașcani

Oana Cordoneanu

Ei sunt elevii cu care Liceul “Miron Costin” defilează la Faza Națională a olimpiadelor! (foto)

Redacția

Bacalaureat de toamnă: Doar trei din zece candidați au luat examenul

Redacția
Încarcă...