RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelorEducație

Reprezentanți ai Liceului Bogdan Vodă din Hălăucești, într-o mobilitate Erasmus în Cehia

În perioada 7-11 noiembrie 2022, a avut loc cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului câștigat de Liceul Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești – Students Actively Learning Entrepreneurial Skills în anul 2020 (Nr.dereferință 2020-1-BE02-KA229-074685_2) care se referă la parteneriate de schimb interșcolar KA 229.

Parteneriatul nostru, format din cinci țări cu sisteme educaționale diferite, a fost creat din dorința tuturor școlilor implicate de a contribui mai mult la dezvoltarea personală și profesională a elevilor și profesorilor în scopul dezvoltării gândirii critice, a schimbului de idei creative, pentru creșterea gradului de internaționalizarea a școlii și pentru a sprijini antreprenoriatul și dezvoltarea competențelor elevilor noștri în domeniul educației financiare și antreprenoriale, a comunicării, lucrului în echipă, la nivel internațional într-un context și mediu real, practic și internațional.

Mobilitatea din Cehia a adus o nouă provocare și o nouă experiență de învățare pentru elevii participanți, aceasta fiind cea de-a treia vizită care a avut ca temă Economia din Cehia și afacerile mici și mijlocii, din domeniul turismului.

Deplasarea s-a realizat începând cu data de 5 noiembrie 2022 și s-a încheiat în data de 12 noiembrie 2022. Gazda a fost școala particulară PrimMat – Soukroma Stredni Skola Podnikatelska, s.r.o. Czech Republic, situată în localitatea Frydek- Mistek aproape de granița cu Polonia. Astfel, a fost posibilă și vizitarea orașului Cracovia din Polonia, în data de 6 noiembrie 2022, înainte de începerea mobilității din Cehia.

  

Organizarea mobilității a presupus mai multe activități de învățare/pregătire:

„culturală” specifică țării gazdă- Cehia – ce a presupus familiarizarea cu elemente de cultură, istorie, geografie, etc.;

lingvistică – noțiuni de limbă engleză;

– pedagogia a proiectului (tipul activităților, managementul risculrilor etc);

specialitate (Economia Cehiei și afacerile mici și mijlocii);

Echipa participantă la această mobilitate a fost formată din elevii: Beți Patricia, Tălmacel Alexia, Croitoru Ștefan, Ciobanu Nadia, Mihălcuț Daria, Sorana Clopoțel, Pleșca Elisa, Bișog Anabela, Petrila Denise, Ichimaș Cristina, Petrila Jesica, Birtom Emanuela și profesorii însoțitori Păuleți Alexandra, Neculăeș Ciprian și Ghercă Iulian.

Mobilitatea din Cehia a adus noi provocări pentru elevii noștri, dar totodată și noi contexte diverse de învățare și dezvoltare personală și formativă. Experiența Erasmus+ este greu de explicat în cuvinte, este una complexă și extrem de practică, palpabilă, cu urmări de durată și foarte intensă – de aceea este greu de explicat în cuvinte, ea trebuie trăită și experimentată. Posibilitățile și situațiile de învățare sunt multiple, diverse și dezvoltă abilitățile elevilor într-un mod natural, prin experiența practică și nu exclusiv teoretică, cum se întâmplă de multe ori la școală, în contextul formal de învățare.

Este a doua generație de elevi/absolvenți care participă la experiența Erasmus+ (promoția 2022 în Bulgaria și promoția 2023 Cehia), la ceea ce presupune internaționalizarea Liceului Teoretic Bogdan Vodă Hălăucești, dar, mai important, la interacțiunea și posibilitatea de învățare în grupuri și echipe internaționale formate din elevi din Belgia, Bulgaria, Cehia, România și Turcia, având la bază cooperarea, lucrul în echipă, însușirea unor valori și principii europene comune, toate acestea cu scopul dezvoltării personale și profesionale viitoare.

În încercarea de îndeplinire a obiectivelor și a scopului proiectului – pe scurt dezvoltarea spiritului antreprenorial și îmbunătățirea competențelor din domneniul educației financiare/antreprenoriale (prin propunerea unor idei și planuri de afaceri din domenii precum agricultura, IT, întreprinderi mici și mijlocii-turism, industria frumuseții și sportului) – mult mai multe experiențe de învățare fac ca participarea în acest proiect să reprezinte – pentru elevii implicați (dar și pentru profesori) – o șansă, o oportunitate definitorie în procesul de formare și dezvoltarea a elevilor, profesorilor, dar și a instituției noastre. Cu toți înțelegem faptul că astazi, mai mult ca oricând, educația nu mai este un act local, izolat, ci unul internațional, chiar mondial. Pregătirea elevilor noștrii (concomitent cu cea a profesorilor) pentru o societate în schimbare, pentru o piață a muncii la nivel internațional se poate face doar dacă suntem parte integrantă și activă a procesului educațional așa cum evoluează el la nivel internațional – fapt posibil prin implementarea de proiecte internaționale, în special europene.

Revenind la mobilitatea din Cehia putem spune că această experiență a avut numeroase valențe educaționale și de învățare dintre care amintim doar câteva: dezvoltarea abilităților referitoare la limba engleză, managementul timpului, management financiar personal, contexte cultural-istorice și socio-economice diverse (Cracovia-Polonia, Cehia: Moravka, Ostrava, Frydek- Mistek, Olomouc etc), interacțiunea cu elevi din alte culturi, cu alte mentalități și viziuni (Belgia, Bulgaria, Cehia, Turcia), noi contexte educaționale și de învățare (școala particulară PrimMat – Soukroma Stredni Skola Podnikatelska), antreprenoriatul local (posibilitatea de a vedea afaceri locale și linii de producție de la zero la produsul final în fabrica de dulciuri Marilenka și de bere Radegast), noțiuni privind dezvoltarea unei afaceri etc.

Elevii participanți la mobilitatea din Cehia ne-au făcut mândri de modul în care s-au comportat, relaționat și implicat în toate activitățile mobilității! Sunt convins că această experiență le va rămâne în minte și suflet iar „învățarea” de care au beneficiat în această călătorie le va fi utilă, le va da încredere și îi va ajuta pe viitor.

Ce înseamnă Erasmus+? Înseamnă „șansa” de a avea posibilitatea participării la experiențe unice, trăiri unice și pline de înțeles, de a învăța împreună și unii de la alții, de a experimenta noi contexte de învățare, de a te cunoaște mai bine, de a cunoaște culturi și societăți diferite, de a întâlni oameni noi, de a ridica bariere, de a depăși limite, de a deveni mai încrezător, mai responsabil, mai maleabil, mai bun…

Related posts

Comuna Tătăruși asigură acces la drumul european, grație unei investiții recepționate astăzi

Marius Parteni

Știri de la cititori: De Ziua Mondială a Reciclării Eco-piticii au spus prezent (FOTO)

Redacția

Stolniceni Prăjescu: Primarul a premiat 21 de cupluri la împlinirea a 50 ani de la căsătorie (VIDEO)

Răzvan Grecu
Încarcă...