NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

Regulamentul comerțului stradal sau cum o floare îți poate aduce titlul de funcționarul public al anului!

Războiul politic dintre fostul primar Grigore Crăciunescu și actualul edil șef, Dumitru Pantazi, continuă miercuri, 22 mai, cu un nou episod. După ce Dumitru Pantazi a câștigat alegerile locale din iunie 2012, iar Grigore Crăciunescu pe cele parlamentare din decembrie 2012, cei doi doctori, unul în stomatologie, iar celălalt în productivitatea taurinelor din zona de est a țării, se confruntă ideologic pe tema comerțului stradal. Un subiect cât se poate de străin pentru amândoi, însă asupra căruia fiecare încearcă să-și impună viziunea.

În mandatul său, fostul primar Grigore Crăciunescu a elaborat și propus consilierilor un regulament privind funcționarea comerțului stradal în Pașcani. Acesta a fost adoptat cu 10 voturi, însă a primit  un referat de nelegalitate din partea secretarului Mircea Zuzan, care susține că hotărârea privea patrimoniul și deci trebuia adoptată cu două treimi din consilieri.  Neatacat de Prefectura Iași, regulamentul este în vigoare cel puțin până miercuri, când actualul primar a cerut consilierilor revocarea sa. 

  

La acea vreme să ai o terasă în municipiu, pe domeniul public, era un lux. Pe afacerist îl costa 2,4 lei pe zi metru pătrat, fapt ce îl făcea să cântărească bine oportunitatea de a plăti 30 de milioane de lei pe lună Primăriei. De aici și lipsa unor astfel de investitori în mandatul Rățoi-Pantazi.

După modificarea taxelor locale și adoptarea regulamentului prețul de închiriere a scăzut de la 2,4 la 0,5 lei pe metru pătrat, fapt ce a dus la apariția teraselor și pe domeniul public. Standardele impuse de regulament au făcut ca acestea să fie frumos amenajate (vezi Incanto, Art Caffe sau  terasa lui Manu Dobreanu).

În primul an de mandat Dumitru Pantazi nu a fost preocupat de acest subiect, până când NewsPascani.com nu a făcut două investigații: una cu privire la apariția comercianților de flori în zona centrală și alta în legătură cu modul preferențial în care se acordă locațiile pentru amenajarea unor terase. Luat pe nepregătite, acesta a convocat de urgență o ședință de Consiliu Local și a propus revocarea regulamentului, fără însă să propună o nouă variantă. Cu alte cuvinte, comerțul stradal se va întoarce la forma inițială, de degringoladă, din mandatul Rățoi-Pantazi. Probabil că asta își doresc actualii conducători ai urbei: să poată lua hotărârile pe care le consideră ei profitabile pentru buzunarul lor, fără a fi reglementați, mai bine zis încurcați, de consilierii locali.

Ce e așa rău în acest regulament de trebuie musai revocat? Ca și plăcuțele, amintesc de trecerea prin Primărie a liberalului Crăciunescu.  Faptul că regulamentul prevede ca terasele să se închidă la ora 23.00, că trebuie să aibă jardiniere, că personalul lor trebuie să aibă ecuson și carnet de sănătate, că servirea în aceste unități nu se face în veselă de plastic, că nu trebuie să deranjeze serviciile religioase, că au voie să țină concerte doar cu instrumente reci fără amplificare, sau că trebuie să asigure accesul la un punct sanitar din locația fixă, nu cred că ar putea deranja pe cineva.

Atunci ce l-a deranjat atât de mult pe Pantazi? Singura concluzie care îmi vine în minte este comerțul cu flori. Mai exact, faptul că vânzătorii ambulanți au voie, conform regulamentului, dacă și-ar ”produce efectele juridice”, să vândă florile doar pe aleea pietonală dintre străzile Ștefan cel Mare și Nicolaie Iorga (aleea dintre agenția loto și BCR -Bastilia), sau pe Esplanada din vale, deranjează pe cineva. Însă să încalci un regulament și apoi să-l revoci doar pentru că un comerciant de flori e vecinul de scară al administratorului public, și totodată soacra prezentatoarei tv bit, e nebunie curată!

P.S.: Gică Zanet a fost desemnat de tv bit funcționarul public al anului 2012 cu următoarea caracterizare: ” În fiecare unitate de susces se află cel puțin câte un om, care, la nevoie, rezolvă problemele complicate care apar: un om bun la toate. Primăria Pașcani are norocul să îl aibă în funcția de administrator public pe economistul Gică Zanet, sau mai bine spus, principalul om de încredere al primarului Dumitru Pantazi”!

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Pășcănenii au de ce să iasă în stradă: primarul le-a promis referendum pentru serviciile de apă, iar după campanie a uitat!

Răzvan Grecu

Problema câinilor comunitari a fost rezolvată la Pașcani!

Răzvan Grecu

Cine pe cine manipulează? Ce se întâmplă dacă pășcănenii vor semna contractele cu ApaVital?

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site