NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Deţinuţii au ajuns să se dea drept… poliţişti.Tupeu al ţeparilor prin telefon

Procurorii DIICOT au reuşit o captură fără precedent. Ei au pus mâna pe patru reţele de escroci care şi-au umplut buzunarele pe seama titularilor de posturi telefonice cu internet.

Începând de joi seara, ei au făcut 22 de percheziţii domiciliare şi în campusurile din Iaşi, dar şi în penitenciarele Slobozia, Codlea, Galaţi, Miercurea Ciuc, luând pe sus 20 de persoane. Pe lângă deţinuţi, din reţele făceau parte şi mulţi studenţi. 15 membri ai grupărilor sunt din Iaşi.
Metoda de lucru era simplă. „Grupările se ocupau cu transferul de credite valorice de telefonie mobilă, în urma accesării neautorizate de conturi de internet ataşate abonamentelor. Creditele erau transferate pe cartele nenominale intermediare, până li se pierdea urmau, apoi erau vândute sub preţul pieţei. S-a dezvoltat o reţea de distribuţie care să acopere medii vaste, cum ar fi campusurile universitare, liceele, dar şi mediul rural. În final, se ajungea la o valoare de cinci lei pentru un euro reîncărcat”, ne-a spus procurorul Cătălin Prisăcaru, din cadrul DIICOT.

Sunau din puşcărie

  

De obţinerea accesului la conturile naivilor se ocupau chiar nonstop deţinuţii, care foloseau diverse pretexte ca să obţină parolele. „Îşi arogau diverse calităţi, cum ar fi aceea de reprezentant al companiei de telefonie mobilă, operator la departamentul de securitate sau chiar poliţist. Părţile vătămate erau alese aleatoriu”, a adăugat dl Prisăcaru.
Lista celor păcăliţi astfel este foarte mare. „Fenomenul este destul de amplu. Am identificat peste 130 de conturi web fraudate şi peste 50 de părţi vătămate au depus deja plângere. Prejudiciul estimat în momentul de faţă este de 150.000 de euro, dar apreciem că va fi mai mare”, a mai spus anchetatorul. La percheziţii au fost ridicate peste 15.000 de cartele folosite la transferul creditelor, dar şi şase maşini, 7.550 de euro şi 8.300 de lei. În general, dintr-un cont se transferau sume cuprinse între 10 şi 600 de euro. Dacă titularii posturilor nu aveau şi conturi web, escrocii le făceau unele şi-i determinau să le acceseze.

Schimb de experienţă…penală

Deşi procurorii au documentat activitatea reţelelor din ultimii doi ani, unii dintre escroci acţionează de peste opt ani. „Cele patru structuri colaborau, făceau schimb de experienţă, de conturi şi de coduri de reîncărcare, se adaptau la metodele operatorilor de telefonie. Unii dintre membri se cunoşteau din mediul penitenciar. Din mediul studenţesc, racolările se făceau profitând de lipsa banilor”, a conchis dl Prisăcaru.
Anchetatorii au formulat acuzaţii de acces fără drept la un sistem informatic, cauzarea unui prejudiciu prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, înşelăciune, constituire sau aderare la un grup criminal organizat.

Şapte arestări în dosarul ţepelor telefonice

Magistraţii Tribunalului au trimis după gratii o parte din membrii reţelelor de escroci care şi-au umplut buzunarele pe seama titularilor de posturi telefonice cu internet. Aceştia se ocupau cu transferul de credite valorice de telefonie mobilă, în urma accesării neautorizate de conturi de internet ataşate abonamentelor. Creditele erau transferate pe cartele nenominale intermediare, până li se pierdea urmau, apoi erau vândute sub preţul pieţei.
De obţinerea accesului la conturile naivilor se ocupau chiar nonstop deţinuţii, care foloseau diverse pretexte ca să obţină parolele. Ei se dădeau drept reprezentanţi ai companiei de telefonie mobilă, operatori la departamentul de securitate sau chiar poliţişti. Deocamdată, anchetatorii DIICOT au identificat circa 130 de conturi fraudate.
Anchetatorii au formulat acuzaţii de acces fără drept la un sistem informatic, cauzarea unui prejudiciu prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, înşelăciune, constituire sau aderare la un grup criminal organizat. Au fost duşi la Tribunal opt inşi cu propunere de arestare, iar judecătorii au emis mandate pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Daniel Terciu, George Adrian Bocicorec, Ionuţ Daniel Barbu, Cosmin Ghiarasim, Liviu Mihail Soldan, Sebastian Petru Brumă şi Georghe Bărbătosu. A scăpat de arestare Georgel Ovidiu Dinică.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Tragedie în Luncă! Un tânăr de 23 de ani s-a sinucis în această seară!

Redacția

VREI SĂ DEVII POLIŢIST? Iată oferta admiterii în sistemul M.A.I.

Teona Gherasim

Bătaie cu sânge pe pereți între deținuți, sub privirile îngrozite ale magistraţilor. Instanța a decis pedepsele

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site