RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Referendum pentru demiterea primarului proaspat ales

Situatie inedita intr-o comuna din apropiere de Pascani! Locuitorii vor sa-l demita pe primarul pe care tocmai l-au reales in urma cu trei luni la alegerile locale.

Cel care este pus la colt de majoritatea locuitorilor din comuna este edilul sef, Vasile Baciu, care este acuzat acum ca in campanie a promis ca face foarte multe lucruri si de atunci nu a demarat niciun fel de investitii. Mai mult decat atat, satenii au aflat intre timp ca Vasile Baciu a iesit primar prin frauda. S-a descoperit ca in campania electorala s-a dus la casele mai multor familii sarace si a oferit cartofi, lemne de foc si bani in schimbul voturilor. De aceea, recent, locuitorii comunei au inceput sa stranga semnaturi pentru demiterea edilului. S-ar putea obiecta ca la mijloc ar fi interesele unui grup restrans de oameni care sunt suparati ca au pierdut alegerile si acum vor sa se razbune. Insa nu este deloc asa. Cei care vor sa-l demita pe primar sunt chiar colegii din USL. In plus, mai multi locuitori au mers la locuintele celor care strang semnaturi pentru a fi trecuti pe tabel. Desi actiunea nu a demarat de foarte multa vreme, s-au strans deja 300 de semnaturi pe tabelele respective. “Am strans deja 300 semnaturi sa declansam referendumul. Nu se mai poate. Nu face nimic. Uitati ce drumuri avem. A taiat pana si copacii din padure sa dea spaga electorala lemn de foc, sa fie ales. Eu i-am spus primarului Vasile Baciu ca in mandatul acesta nu mai fura nimic, pentru ca nu mai apuca. Dupa ce terminam de strans semnaturile, mergem la prefect sa organizam referendum, sa demitem primarul”, a spus Constantin Rusu, consilier local in comuna.
Acest primar s-a plimbat pe la mai multe partide. Acum este membru PNL. Insa actiunea de demitere a lui Vasile Baciu este sustinuta si de consilierii PSD dar si de reprezentantii organizatiei comunale PC, formatiune cu care primarul a castigat primul mandat. In luna iunie a acestui an, a fost ales pentru un al treilea mandat.

Vine Siretul in sat

  

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta comuna se refera la faptul ca din cauza balastierelor care au activat in comuna, malurile raului Siret s-au erodat foarte mult, iar albia a ajuns in apropierea caselor. De altfel, din aceasta cauza, unele case se afla pe marginea prapastiei, gata sa se prabuseasca in Siret. Lucrarile de regularizare au demarat in urma cu cativa ani, dar s-au oprit din cauza unor litigii legate de terenurile afectate investitiei. Mai exact, Inspectoratul de Stat pentru Silvicultura trebuia sa predea o suprafata de padure si sa fie de acord cu defrisarea astfel incat sa se realizeze un nou canal betonat spre care urma sa fie dirijat cursul raului. Locuitorii comunei il acuza acum pe primar ca a taiat padurea, a vandut lemnul sau le-a dat unora lemne de foc in schimbul voturilor, iar lucrarile de regularizare nu s-au mai facut. “Ce lucrari sa se mai faca, domnule? Primarul a avut interesul sa intre el in padure sa taie si sa ia lemnul si gata nu-l mai intereseaza. Ba a avut tupeul sa ne spuna ca lucrarile la Siret o sa se faca cand o zbura porcul, deoarece nu l-am votat noi aici in aceasta zona din sat. Trebuie dat jos primarul asta. Vine Siretul peste noi, in campanie am auzit numai promisiuni si acum nu face nimic”, a spus Petru Lazar, unul dintre locuitorii comunei.
Despre situatia celor care locuiesc pe malul raului Siret in comuna Alexandru Ioan Cuza, cotidianul BUNA ZIUA IASI  a publicat in ultimii ani mai multe articole. Unele case au fost distruse si de inundatii, dar intre timp oamenii le-au refacut. De fiecare data, primarul Vasile Baciu le declara jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI ca lucrarile de regularizare a raului vor fi reluate. Vasile Baciu a sustinut si ieri acelasi lucru. “O sa inceapa lucrarile din nou pe Siret. Trebuie sa mai emitem un titlu de proprietate pentru padure si gata. Oamenii vor sa ma dea jos in conditiile in care eu vreau sa fac treaba. M-au reclamat peste tot”, a spus Vasile Baciu.
Vom reveni in editiile viitoare cu informatii legate de aceste lucrari avand in vedere ca valoarea contractului este de peste 200 miliarde lei si s-a incheiat un contract cu o firma dubioasa, apropiata fostului ministru Lazlo Borbely, fara sa se fi organizat in prealabil o licitatie.

A batut un consilier in sediul primariei

De asemenea, in luna februarie a anului acesta, cotidianul BUNA ZIUA IASI semnala ca primarul Vasile Baciu l-a batut in sediul primariei pe consilierul local Gheorghe Blaga, deoarece acesta din urma i-ar fi cerut socoteala cu privire la modul in care cheltuie edilul banii bugetului local. Consilierul local, Gheorghe Blaga, fusese presedinte de sedinta la dezbaterile Consiliului Local care au avut loc la inceputul lunii februarie, ocazie cu care s-a votat bugetul comunei pentru anul 2012. La sedinta respectiva, consilierii locali au respins unele propuneri ale primarului, referitoare la modul in care ar trebui cheltuiti banii comunei. A doua zi dupa sedinta, Gheorghe Blaga s-a dus sa verifice daca propunerile consilierilor au fost consemnate in procesul verbal de sedinta. Verificarea pe care dorea s-o faca alesul local l-a enervat la culme pe primar. “M-am dus in sediul primariei azi dimineata (ieri – n.r) sa cer niste procese verbale de sedinta, iar primarul Vasile Baciu m-a luat la bataie. Mi-a dat cu pumnul si dupa aceea a vrut sa prinda sa continue sa ma loveasca. S-a suparat ca nu am votat ca niste fonduri din bugetul local sa fie la dispozitia primarului adica sa-i cheltuie Vasile Baciu cum vrea. Este vorba despre vreo 700 milioane lei vechi. Am depus plangere la politie si voi scoate un certificat medico-legal”, a declarat la acea vreme Gheorghe Blaga.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

2400 lei găsiți pe o uliță predați Poliției din Stolniceni Prăjescu de un bătrân cu frică de Dumnezeu

Marius Parteni

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși, ediția a III-a. Artiști precum Delia, Xonia, Ion Paladi, Mioara Velicu și Daggu Project vor întreține atmosfera în decursul celor 3 zile de sărbătoare

Teona Gherasim

Mogoșești-Siret: Înscrieri pentru formarea grupelor de fotbal pentru copii

Redacția
Încarcă...