RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Izolarea termica a blocurilor finantata de Uniunea Europeana. Care sunt conditiile impuse

Comisia Europeana va finanta lucrarile de izolare termica a blocurilor, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, conditia fiind insa ca in program sa fie incluse blocuri in care locuiesc persoane defavorizate si familii cu venituri reduse.Blocurile eligibile trebuie sa fi fost construite in intervalul 1950-1990, in municipiile resedinta de judet si in Capitala, conform programului aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Proiectul va beneficia de un buget total de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), iar 154 milioane euro reprezinta contibutia nationala asigurata din bugetul de stat, bugetul autoritatilor locale si, la solicitarea Comisiei Europene, contributii ale asociatiilor de proprietari, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale, Eduard Hellvig.

Datele prezentate de acesta arata ca peste 220.000 de apartamente au fost construite in aceasta perioada la nivel national, fara sa fie reabilitate termic.

  

Gradul de confinantare a fiecarui proiect depus va fi de 60% din FEDR si bugetul stat, restul fiind acoperit de autoritatile locale si asociatiile de proprietari.

Contributia de 40% a autoritatilor locale si asociatiilor de proprietari va varia in functie de veniturile persoanelor beneficiare. Astfel, daca mai mult de jumatate dintre proprietari din cladirea supusa reabilitarii termice au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 150 euro, contributia asociatiei locatari va fi de 10%, iar a autoritatii locale de 30%.

Daca mai mult de jumatate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 euro, contributia asociatiei de locatari va fi egala cu cea a autoritatii locale, respectiv 20%, iar daca membrii asociatiei de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contributia asociatiei va fi de 30%, iar a autoritatii locale de 10%.

Proiectele vor putea fi depuse incepand cu 15 octombrie, iar programul va fi functional de la 1 noiembrie 2012, in conditiile in care termenul de aprobare a unui proiect nu ar trebui sa depaseasca 30 de zile.

Proiectele vor fi aprobate dupa principiul “primul venit, primul servit”, a spus ministrul, care a adaugat ca, in prezent, autoritatile pregatesc un program asemanator de crestere a perfomantei energetice pentru cladirile de interes si utilitate publica din invatamant si sanatate.

In conditiile in care se va dovedi un succes, programul va fi inclus si in exercitiul financiar 2012-2020 al Uniunii Europene, a mai spus ministrul Dezvoltarii.

sursa 7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Pensiile cresc în 2024, dar încă nu e găsită sursa pentru măriri. Ciolacu „Vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului”

Redacția

Eugen Tomac propune înființarea unui muzeu al victimelor comunismului. Europarlamentarul, atac la AUR

Redacția

Ministrul Rafila: Avem un sistem de sănătate cu două viteze/ Îl vom schimba și avem sprijin politic pentru acest lucru

Redacția
Încarcă...