NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Razboi deschis pe osemintele domnitorului Cuza

Osemintele domnitorului Al. I. Cuza ar putea fi readuse in curtea Palatului de la Ruginoasa. Cateva persoane din comuna ieseana au solicitat autoritatilor iesene, chiar si Guvernului, ca sicriul cu osemintele domnitorului Principatelor Romane sa fie redate locuitorilor din Ruginoasa. Acestia au redactat o scrisoare deschisa pe care au trimis-o mai multor institutii.

 

„Noi, membrii Comitetului de Initiativa, constituit în vederea readucerii osemintelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Ruginoasa, reprezentanti ai locuitorilor acestei comune, alaturi de alti români, consideram ca ne revine ca o datorie de onoare, de a continua demersul înaintasilor nostri prin care cereau readucerea osemintelor celui care a fost întemeietorul României moderne, în locul initial al înmormântarii acestuia, asa cum si-a dorit. Mormântul domnitorului Unirii de la 1859, astazi lipsit de osemintele acestuia, ofera un motiv de pelerinaj pentru pasionatii de istorie. Afluxul de vizitatori este favorizat de existenta Muzeului Memorial Al. I. Cuza, dar si de principala artera ce trece pe aici si care duce catre manastirile din Bucovina„, se arata in scrisoarea respectiva. Nu este pentru prima data cand cei de la Ruginoasa cer ca osemintele sa fie readuse in comuna. In prezent, mormantul domnitorului se afla in interiorul Bisericii Trei Ierarhi din municipiul Iasi. Pentru ca osemintele domnitorului sa ajunga la Ruginoasa trebuie si acceptul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. „La cerinta locuitorilor din comuna Ruginoasa, judetul Iasi, dar si a majoritatii vizitatorilor ce se perinda prin localitatea noastra, la data de 1 septembrie 2013 s-a format un comitet de initiativa, prin demersurile caruia, sa se readuca osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza în locul sau de veci, acolo unde sufletul sau s-a contopit cu tarâna pamântului Ruginoasei. Raspunsurile institutiilor abilitate in a lua o decizie în acest sens au fost cât se poate de evazive. Importanta istorica a localitatii Ruginoasa este bine stabilita, nu dorinta de afirmare ne îndreapta pe noi în abordarea acestui subiect, ci dorinta cetatenilor acestei localitati de a respecta dorinta de suflet a marelui domnitor”, se mai arata in scrisoarea respectiva.

  

sursa www.bzi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Proprietarii unui supermarket din Pașcani refac din fonduri proprii strada ce trece prin fața magazinului

Marius Parteni

Sute de trandafiri vor fi plantați pe raza municipiului Pașcani

Oana Cordoneanu

Lorimer a câștigat procesul cu Primăria municipiului Pașcani! Evacuarea dictată politic de primarul Dumitru Pantazi a fost anulată definitiv de judecători!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site