Creierul animalelor și al oamenilor este natural programat să recunoască fețele? Există un mecanism biologic înnăscut care explică această abilitate? Care este modul în care creierul recunoaște fețele?
Aceste întrebări alimentează o dezbatere între două tabere: cei care cred că recunoașterea fețelor este o abilitate dobândită prin experiență și expunere la fețe și cei care consideră că această abilitate este predispusă înnăscut în creier.
Care este modul în care creierul recunoaște fețele? Un studiu recent realizat de o echipă de cercetători de la Centrul pentru Științele Minții și Creierului (CIMEC) al Universității din Trento (Italia) a adus o contribuție semnificativă la această dezbatere. Echipa a identificat, la pui de găină de o săptămână, care nu au fost expuși anterior fețelor, o populație de neuroni care răspund la un stimul ce seamănă cu o față, format din trei puncte ce imită doi ochi și un cioc (sau o gură).
Modul în care creierul recunoaște fețele, dezvăluit de puii de găină
Animalele nu răspund la trăsături faciale izolate sau la puncte aranjate într-o manieră dezordonată, care nu amintesc de caracteristicile unei fețe. Rezultatele sugerează că recunoașterea fețelor este,
» Citește continuarea pe pagina autorului