NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Propunerea de adoptare a declarației de Unire a fost depusă astăzi de către conducerea PMP , atât la Iași, cât și la Pașcani

100 de ani au trebuit României și Republicii Moldova să înțeleagă că este momentul să redevină o singură țara. 100 de ani ne-au trebuit nouă, românii de pe ambele maluri ale Prutului, să înțelegem că stă în puterea noastră să cerem reîntregirea țării și că uniți ne putem face auzită vocea.

 

Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.

Ȋn condițiile ȋn care decretul regal de promulgare a actului unirii Basarabiei cu România, dat de Regele Ferdinand I, a fost semnat la Iasi, astăzi, Consiliul Local Iași trebuie să-și asume, oficial, declarația de susținere a unirii a Republicii Moldova cu România. Anul Centenarului trebuie să fie marcat de acest eveniment care va da grai dorințelor bunicilor și părinților noștri.

Consiliul Local Iași are șansa de a scrie istorie, călcând pe urmele celor aproape 100 de localități din Republica Moldova care au semnat și asumat declarația de susținere a unirii celor două țări. Cele mai importante argumente pentru această decizie sunt cele istorice, marcate de lupta pentru reîntregirea spirituală și națională. Suferințele trecutului, lupta până la sânge pentru pământul românesc, trebuie omagiate astăzi. Nu trebuie uitate nici deportările către lagărele sovietice sau pușcăriile din care intelectuali români de seamă, reprezentanți ai bisericii și oștirii, lideri politici și nenumărați luptători pentru libertatea și demnitatea națiunii române, mulți rămași anonimi, nu s-au mai întors.

De-a lungul timpului, Republica Moldova a păstrat vie suflarea românească în ciuda deciziilor luate în vara anului 1939, când Stalin și Hitler au semnat tratatul de distrugere și împărțire a teritoriilor, pactul Ribbentrop – Molotov, o decizie fără precedent în istorie, care, din păcate, și astăzi mai este în vigoare. 

 Totodată, ca argumente pentru prezenta propunere de hotărâre de Consiliu Local putem aduce ȋn discuție și:

 1. Originea comună și identitatea națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului

 2. Limba oficială recunoscută de Curtea Constituțională a Republicii Moldova este româna

 3. Obligația morală pe care o are România față de Republica Moldova

 Prin prisma celor prezentate, și convinși de faptul că fiecare consilier local va da curs solicitării noastre de a fi parte din istoria reîntregirii țării, Partidul Mișcarea Populară Iași solicită adoptarea prin hotărâre de Consiliu Local a declarației de susținere a unirii dintre Republica Moldova și România precum și amenajarea unui punct unde ieșenii să poată să semneze documentul ȋn cauză.

 

DECLARAȚIE DE UNIRE ADOPTATĂ DE CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI IAŞI

 În numele locuitorilor Municipiului Iași, în puterea dreptului istoric și al dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele pot singure să-și hotărască soarta lor de zi cu zi înainte și pentru totdeauna, Municipiul Iași își declară susținerea pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Facem această unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chinul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler și a lu Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi, cei de azi. Facem unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor, de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut.

Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu vor mai fi granițe pe Prut iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate.

 Prin prezenta declarație de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu frații nostri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918 – 2018 și adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc.

 

 

PROIECT DE HOTĂRÂRE
privind adoptarea declaraţiei de susţinere a unirii Republicii Moldova cu România şi înfiinţarea unui punct de semnare a declaraţiei de către cetăţenii Municipiului Iaşi

 

Consiliul Local al Municipiului Iaşiîn temeiul Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată

HOTĂRĂŞTE

 

Art. 1 Semnarea declarației de susţinere a unirii  Republicii Moldova cu România și adoptarea acesteia ȋn şedinţă solemnă ȋn data de 27 martie 2018

Art. 2 Ȋnființarea unui punct ȋn cadrul Primăriei Municipiului Iași destinat semnării declarației de unire de către cetățenii Municipiului Iași

Art. 3 De punerea în aplicare a prezentei hotărâri se va ocupa secretariatul tehnic al Primăriei Municipiului Iaşi

   

 

Advertisements

Related posts

De 1 iunie, copiii sunt aşteptaţi să-şi sărbătorească ziua la subunitatea de pompieri Pașcani

Redacția

C.P.: Marius Pintilie susține că PSD blochează organizarea referendum-ului pe tema apei, abuzând de majoritatea din Consiliu Local

Redacția

PNL Pașcani: Dumitru Pantazi nu apără interesele cetățenilor și este amendat de justiție

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site