NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Profesorii cer amenzi pentru părinți și elevi

Profesorii vor cod etic pentru părinţi şi elevi! Sindicaliștii cer ca şi aceştia să aibă prevăzute obligaţii şi sancţiuni în regulamentul intern al şcolilor. Susţin că doar astfel ar putea fi evitate incidentele dintre profesori, elevi şi părinţi. 

 Liderul Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ Vaslui, Sorin Ţiplea, crede că ar trebui ca părinţii şi elevii să respecte anumite reguli, iar dacă le încalcă să fie sancţionaţi asemenea dascălilor.

„Anul trecut s-a introdus o prevedere prin care cadrele didactice vor fi amendate cu până la 2.500 de lei dacă jignesc elevii. Prin urmare, implicit părinţii sau elevii nu pot da, dar tutorii lor legali sau părinţii trebuie să plătească o amendă similară pentru fapte similare,” este de părere Sorin Ţiplea, liderul Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ Vaslui.

  

Şi liderii de sindicat din Iaşi cred că se impune un Cod de etică şi că implementarea lui ar fi în beneficiul elevilor.

„Am constatat la un procent foarte mare un dezinteres faţă de educaţia propriilor copii. Ori din acest punct de vedere cu siguranţă că se impun reguli, se impun norme care să sancţioneze acest dezinteres,” spune Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Ideea nu este respinsă în totalitate de către elevi.

„De exemplu, pentru mine sancţiunile nu merg, nu îmi place să fiu sancţionată, dar acum depinde de fiecare copil,” spune un elev. 

„Este bine să existe un regulament unitar pentru că este o nevoie a omului să aibă un set de valori, după care să se ghideze,” este de părere alt elev.

„E important ca părinţii să cunoască situaţia care îi implică pe copiii lor, e important să cunoască ce se petrece în cadrul clasei, pentru că mulţi părinţi ajung să fie dezinteresaţi de soarta copiilor lor şi astfel copiii încep să o ia pe căi greşite,” consideră o elevă.

În proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, dascălilor le este interzis să colecteze fonduri de la elevi sau părinţi, nu pot face meditaţii cu elevii din şcolile unde predau şi nici nu au voie să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, decât dacă este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea unde lucrează.

sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Stagiu de pregătire pentru un grup de profesori și elevi turci la Pașcani

Oana Cordoneanu

Modele de subiecte pentru bacalaureat, publicate pe site-ul Ministerului Educației

Redacția

Evaluarea Națională 2021. Părinții cer să se elimine textul dramatic și pronumele posesiv din programa pentru Limba română

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site