RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Deschiderea noului an şcolar – Iohannis: Subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, la deschiderea noului an şcolar, că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei şedinţe CSAT. 

Preşedintele a făcut referire la proiectul ”România Educată” şi la noile legi ale educaţiei, spunându-le elevilor că sunt primele generaţii care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ şi îndemnându-i să fie îndrăzneţi în a-şi urmări visurile. Profesorilor le-a transmis că sunt indispensabili pentru viitorul ţării, remarcând că societatea nu le-a arătat mereu aprecierea şi recunoştinţa care li se cuvin. Părinţilor şi bunicilor le-a spus că respectul pentru şcoală şi importanţa acordată educaţiei depind într-o măsură considerabilă şi de implicarea lor. Preşedintele a a avut un mesaj şi pentru politicieni, cărora le-a cerut să dea dovadă de maturitate şi să nu intervină imediat cu modificări care pot afecta implementarea noilor legi ale educaţiei, ”aşa cum, din păcate, multe dintre reformele anterioare au fost diluate prin astfel de ingerinţe”. Iohannis a participat, alături de ministrul Educaţiei Ligia Deca şi de primarul sectorului 1 Clotilde Armand, la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Şcoala gimnazială 162 din Capitală,

tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel.

Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale. În acelaşi timp, vreau să subliniez importanţa comportamentelor preventive şi responsabile. Este crucial ca tinerele generaţii să înţeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele şi consecinţele dramatice ale consumului de droguri, alcool şi tutun.

Advertisements
  

Prin educaţie şi conştientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor ameninţări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educaţie pentru sănătate în şcoli, care să le ofere elevilor toate informaţiile şi instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase”, a declarat preşedintele.

Preşedintele a mai afiirmat la începutul discursului că avem în sfârşit legi ale educaţiei moderne care transpun în practică viziunea proiectului ”România Educată”, remarcând că o Românie competitivă se poate realiza numai printr-o educaţie de calitate, accesibilă tuturor elevilor şi studenţilor.

”Deschiderea acestui an şcolar are semnificaţia unui nou început, din mai multe perspective. Vreau să menţionez, mai întâi, că, după îndelungi şi temeinice dezbateri, avem, în sfârşit, legi ale educaţiei moderne, care transpun în practică viziunea proiectului „România Educată”. Este o etapă esenţială pentru a începe să rezolvăm problemele cu care se confruntă învăţământul din ţara noastră. Cu toţii ne dorim o Românie competitivă, iar asta se poate realiza numai printr-o educaţie de calitate, accesibilă tuturor elevilor şi studenţilor.

Dragi elevi, Sunteţi primele generaţii care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ, care urmăreşte obiective îndrăzneţe. Şi îndrăzneţi vă îndemn să fiţi şi voi în a vă urmări visurile, în a învăţa cât mai mult despre domeniile care vă pasionează şi în care, mai târziu, puteţi să aveţi contribuţii de succes. Viitorul se clădeşte cu şi prin educaţie, investind în potenţialul copiilor şi în cel al tinerilor. Este, de departe, cea mai bună investiţie pe care o putem face!”, le-a transmis Klaus Iohannis elevilor.

Profesorilor le-a transmis că sunt indispensabili pentru viitorul ţării noastre, subliniind că societatea nu le-a arătat întotdeauna aprecierea care li se cuvine.

”Dragi profesori, Pasiunea pentru cunoaştere şi talentul pentru a o împărtăşi reprezintă trăsăturile celei mai nobile vocaţii, care mi-aş dori să fie tot mai des o alegere de carieră. Ştiu că treceţi deseori prin provocări care vă pun răbdarea şi încrederea la încercare. Vi se cer multe în această perioadă şi societatea nu v-a arătat mereu aprecierea şi recunoştinţa care vi se cuvin. Mesajul meu pentru dumneavoastră, dascălii, rămâne acelaşi: sunteţi indispensabili viitorului ţării noastre”, a declarat preşedintele.

Iohannis s-a referiit şii la măririle salariale din acest an ca fiind un pas în direcţia corectă.

”Dar cu siguranţă că meritaţi mai mult. Creşterea medie de 25% a salariilor din învăţământ a devenit realitate după ce aţi atras atenţia societăţii asupra importanţei meseriei de dascăl. Continui să susţin şi creşterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 şi vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate”, a adăugat el.

Iohannis a subliniat că noua legislaţie revalorizează cariera didactică, încurajând titularizarea în unităţile de învăţământ din zone defavorizate, fiind introduse şi o serie de elemente care vor genera predictibilitate în ceea ce priveşte norma didactică.

Toate aceste modificări au fost făcute pentru că avem nevoie de cadre didactice cu vocaţie.

Preşedintele s-a referit şi la investiţiile serioase în infrastructura sistemului de învăţământ, finanţate atât din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi din bugetul de stat.

”Vorbim de peste 1 miliard de euro pentru dotări cu mobilier nou, modern, echipamente IT de ultimă generaţie şi laboratoare noi, precum şi cu materiale didactice. Astfel, peste 5.600 de şcoli vor beneficia de un mediu educaţional modern”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele s-a adresat şi părinţilor şi bunicilor. ”Noul cadru legislativ în domeniul educaţiei oferă toate premisele ca elevii să finalizeze ciclul şcolar pe deplin pregătiţi pentru o societate aflată într-o permanentă schimbare şi adaptaţi unei pieţe a muncii dinamice. Trebuie să depăşim paradigma perimată a absolvenţilor pe bandă rulantă, care obţin toţi nişte diplome fără ca acestea să îi ajute cu adevărat în viaţa reală.

Dar legile nu sunt suficiente, este nevoie şi de participarea dumneavoastră şi sunt convins că veţi fi mereu alături de copii pentru a-i ajuta să devină adulţi activi şi responsabili. Respectul pentru şcoală şi importanţa acordată educaţiei depind într-o măsură considerabilă şi de implicarea dumneavoastră, a părinţilor şi a bunicilor”.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Related posts

Corigenţii care au promovat examenele se pot înscrie astăzi la bacalaureat

Redacția

Școala Specială Pașcani sărbătorește Ziua Internațională de Conștientizare a autismului

Redacția

Elevii Colegiului ”Sadoveanu” au participat la Erasmus “Have2Oppose”

Redacția
Încarcă...