NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Primul transplant de măduvă la Iaşi. Când vom avea şi «banca» ce ne va salva de cancer?

Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) a efectuat prima recoltare de celule stem hematopoietice. Medicii de la IRO au recoltat celulele de la un pacient de 47 de ani, diagnosticat cu un cancer rar – mielom multiplu, cunoscut şi cu numele de Boala Kahler. În decembrie, specialiştii urmează să efectueze transplantul de celule stem hematopoietice pentru acelaşi pacient. IRO devine, astfel, al cincilea centru medical din ţară în care se poate efectua transplant medular, după Institutul Fundeni şi Spitalul Colţea din Bucureşti, Spitalul de Copii din Timişoara şi Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.

 

IRO a realizat, pe 13 noiembrie, prima recoltare de celule stem hematopoietice prin afereză din sângele periferic de la un pacient de 47 de ani diagnosticat cu mielom multiplu. Procedura medicală s-a efectuat în Serviciul de afereză al Compartimentului de Transplant celule stem hematopoietice din cadrul IRO.

„Afereza reprezintă o primă etapă a autotransplantului medular. Procedura s-a desfăşurat în condiţii optime, s-a re­coltat cantitatea necesară de celule stem pentru transplant şi pacientul se va externa în condiţii bune. Efectuarea procedurii de transplant la acest pacient este programată în prima săptămână din luna decembrie“, au explicat reprezentanţii institutului într-un comunicat de presă.

Managerul IRO ne-a precizat că celulele recoltate luni au fost transportate cu o firmă specializată către banca de celule stem hematopoietice de la Institutul Fundeni din Bucureşti.

„Am încheiat cu institutul bucureştean o colaborare până când vom obţine şi noi acreditarea băncii de celule stem de la IRO Iaşi. Acum, suntem în etapa în care completăm dosarul cu actele cerute de Agenţia Naţională de Transplant. Prin urmare, celulele recoltate la începutul săptămânii au fost transportate pentru testare, prelucrare şi îngheţare la Institutul Fundeni. Ulterior, celulele prelucrate vor fi transportate la Iaşi, tot cu o firmă specializată, urmând să facem transplantul pe 4-5 decembrie“, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO, pentru „Ziarul de Iaşi“.

Pe 20 noiembrie, medicii de la IRO urmează să efectueaze o nouă recoltare de celule stem la un al doilea pacient care va beneficia de un transplant medular. Cel de-al doilea bolnav va fi transplantat, la rândul său, în luna decembrie.

Pentru îngrijirea complexă a celor doi pacienţi, Ministerul Sănătăţii a alocat institutului ieşean 177.000 de lei.

„După derularea tuturor procedurilor necesare, putem spune că suntem pre­gătiţi pentru a realiza această procedură (n.r. – transplant medular) la Iaşi“, au mai punctat oficialii IRO în comunicatul de presă.

Compartimentul de transplant celule stem hematopoietice de la IRO Iaşi a fost realizat după o investiţie de 3,3 milioane de lei a Ministerului Sănătăţii.

Ce înseamnă transplantul de celule stem

Potrivit dr. Cătălin Dănăilă, medic-şef al Clinicii de Hematologie de la IRO, începerea activităţii în compartimentul de transplant medular înseamnă şanse la viaţă pentru sute de pacienţi oncologici, diagnosticaţi cu mielom multiplu, limfom non-Hodgkin, boala Hodgkin sau alte afecţiuni. Transplantul de celule stem hematopoie­tice este de două tipuri: autotransplant, a­tunci când celule medulare se recoltează de la un bolnav şi i se administrează după un tratament specific, şi alotransplant, atunci când celulele stem se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, fiindu-i administrate acestuia după tratamentul specific de condiţionare.

„Este o procedură esenţială care intervine în tratamentul pacienţilor care au evoluat după una sau două linii terapeutice. Transplantul în sine ne permite să facem chimioterapie şi radioterapie intensiv, care să distrugă cât mai multe din celulele tumorale. Intensitatea tratamentului atra­ge după sine şi o alterare profundă a măduvei osoase, aspect care trebuie supleat prin reintroducerea de celule stem ce vor recoloniza măduva, permiţând re­luarea activităţii medulare“, a specificat dr. Cătălin Dănăilă.

Potrivit şefului Clinicii de Hematologie, în compartimentul de transplant medular de la Iaşi se vor efectua, la început, autotransplanturi.

În ţară, există patru centre în care se efectuează această procedură medicală: la Institutul Fundeni şi la Spitalul Colţea din Bucureşti, respectiv la Spitalul de Copii din Timişoara şi la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.

Echipa medicală de la IRO pregătită pentru transplantul medular este formată din trei medici, care au urmat stagii de pregătire într-o clinică din Germania şi la Institutul Fundeni din Capitală, şi mai mulţi asistenţi medicali.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Injecţie cu hormoni pentru tratarea obezităţii şi a diabetului. Studiu

Redacția

Şi masoneria română se teme de coronavirus! Iată mesajul Marii Loji Naționale din România

Redacția

Băile Felix, stațiunea cu ape unice în Europa care permit tratarea cu succes a multor afecțiuni medicale. Turiști din toată lumea vin aici

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site