NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Primul sondaj după alegerile prezidenţiale. Câtă încredere au românii în Klaus Iohannis

Încrederea în Klaus Iohannis a explodat după alegeri, preşedintele ales având o cotă de 61% faţă de 25% înainte de scrutinul prezidenţial, potrivit unui sondaj IRES, realizat telefonic pe 20 noiembrie.

De asemenea, peste jumătate dintre români, 55%, cred că România se îndreaptă în direcţia cea bună, procentul acestora înainte de alegeri fiind de doar 24%.

După alegerile prezidenţiale gradul de încredere de care beneficiază Klaus Iohannis a cerscut de peste două ori, de la 25% la 61%. Cât îl priveşre pe Victor Ponta, acesta a scăzut în clasamentul încrederii românilor cu aproximativ şase procente, de la 33 la 27 la sută.

Întrebaţi dacă Iohannis îşi va pune în practică promisiunile electorale, majoritatea respondenţilor se declară optimişti. Dintre aceştia, 29% dau ca sigură îndeplinirea proiectelor, iar 53% consideră că este probabil ca Iohannis să se ţină de cuvânt.

Pe de altă parte, majoritatea celor intervievaţi (62%) susţin că nu ar trebui schimbat guvernul, tocmai pentru că nu este bine ca puterea să aparţină aceluiaşi partid.

Pentru prima oară, mai mult de jumătate dintre români consideră că România merge în direcţia cea bună, relevă datele IRES. 55% dintre respondenţi au declarat că direcţia în care merge ţara este una bună.

Potrivit datelor prezentate de IRES, înaintea campaniei electorale, doar 24% dintre români spuneau că România se îndreaptă într-o direcţie bună, iar acum nivelul optimismului a crescut şi el 53%. În special, este vorba despre persoanele cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani, care au această viziune. În privinţa tinerilor sau persoanelor vârstnice, la fel şi la cei cu studii medii, sunt mai degrabă pesimişti în privinţa viitorului României.

„Principalul efect al alegerilor prezidenţiale este cresterea optimismului, dar mai ales a indicatorului global privind direcţia în care se îndreaptă ţara”, se arată în analiza IRES.

Sondajul IRES a fost realizat pe un eşantion de 1.338 de persoane, cu vârste peste 18 ani, în data de 20 noiembrie, şi are o marjă de eroare de ±2,7%. IRES este condus de Vasile Dâncu, fost strateg al PSD şi fost senator.

sursa topiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Primarul Dumitru Pantazi nu este mulțumit de ce a realizat până acum. Vezi ce spune despre comparația făcută de Actualitatea TV cu privire la investițiile în infrastructură din perioada 2008-2014

Răzvan Grecu

Marius Pintilie, consilier PNL: „Eu voi fi unul dintre acei cetățeni care vor semna pentru reîntoarcerea la Pașcani a serviciului de apă-canal și pentru alegeri anticipate”

Răzvan Grecu

„Revolta” primarilor PSD s-a dezumflat

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site