RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul Dumitru Pantazi bagă orașul în datorii pentru reabilitarea iluminatului public, deși Uniunea Europeană finanțează cu 98% astfel de proiecte!

 

Primarul Dumitru Pantazi a anunțat în ședința de Consiliu Local ce a avut loc săptămâna trecută că este dispus să îndatoreze municipiul Pașcani pentru 5 ani de zile pentru a rezolva problema iluminatului public pe 16 străzi. Suma preconizată de experți este de 10.600.000 de lei, iar de ea vor fi achiziționați 400 de stâlpi și 817 lămpi led.

  

 

Anunțul edilului șef și proiectul suspus dezbaterii consilierilor locali au născut polemici. Claudiu Bodoașcă, consilier liberal, a atras atenția că municipiul Pașcani avea la dizpoziție pentru această investiție fonduri europene. Acesta a mai subliniat că nu i se pare în regulă ca firma care face studiul de fezabilitate să participe și la licitația pentru executarea lucrării, pentru că ar fi avantajată.

„Toată lumea e de acord că trebuie modernizat  iluminatul public. Pentru exercițiul financiar 2014-2020 Uniunea Europeană a acordat un buget generos acestor servicii de eficientizare energetică, nu numai la clădiri, ci și la iluminatul public. De ce așa târziu, domnule primar, când știam că aveam o axă de finanțare deschisă, iar în acest moment acea axă de finanțare a fost închisă. Ne aflăm în situația în care vine astăzi un consultant, Electromagnetica și ne dă o soluție și cred că tot Electromagnetica, așa cum a spus domnul primar, va câștiga licitația. E ciudat când aceeași firmă care face proiectarea, vine și se înscrie și pentru execuție, și mai mult cu credit. E un semn de întrebare. Mi-aș fi dorit ca această lucrare să se facă pe fonduri europene, așa cum domnul de la Electromagnetica a scris în această documentație. Ca o concluzie, erau 98% fonduri europene și 2 % cofinanțare ” a atras atenția consilierul liberal Claudiu Bodoașcă.

Replica din partea șefilor Primăriei a fost dată de viceprimarul Gabriela Nedelcu, care a garantat corectitudinea licitațiilor public și a explicat că nu s-au putut accesa fondurile europene deoarece nu erau întocmite cărțile funciare. Nedelcu nu a explicat cine este vinovat pentru inexistența acestor cărți funciare și de ce alte localități au putut moderniza iluminatul public cu fonduri europene.

„Vreau să fac niște precizări. Tot ce înseamnă achiziții publice se face prin sistemul de achiziții publice electronice. Există o transparență totală. Nu încercați să induceți faptul că preferențial va câștiga o anumită firmă. Vis-a-vis de atragerea fondurilor europene: într-adevăr a fost acea axă deschiză pentru eficientizare energetică, iar noi nu am putut depune proiectul pentru că nu am avut cărți funciare pentru acele străzi. Am făcut cărți funciare acum, însă nu este trecut în dreptul nostru decât dreptul de proprietate provizoriu, nu definitiv cum cere Uniunea Europeană”, a explicat situația viceprimarul Gabriela Nedelcu.

Menționăm că firma Electromagnetica a mai implementat astfel de proiecte în comunele și orașele din zona municipiului Pașcani.

Related posts

Actualitatea Tv, emisiunea “În Obiectiv”: Foștii viceprimari așteaptă lămuriri în cazul studiilor ce vizează străzile Vatra, Ștefan cel Mare și Dragoș Vodă

Marius Parteni

Salarii incredibile plătite de o instituție publică. Ei sunt cei mai bine plătiți funcționari din Iași

Redacția

Prefectul județului Iași vrea să combată furtul din buzunare

Redacția
Încarcă...