NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Președintele Băsescu a fost suspendat! Referendum pentru demiterea preşedintelui pe 29 iulie

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat de parlament cu 256 de voturi “pentru”. În maximum 30 de zile trebuie organizat referendum pentru demiterea preşedintelui. În această perioadă, preşedinte interimar este şeful senatului Crin Antonescu.Uniunea Social Liberală va propune referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu pe data de 29 iulie.  În urma suspendării preşedintelui, potrivit articolului 95, paragraful 3 din Constituţia României, în maximum 30 de zile se va organiza un referendum în care populaţia este întrebată dacă este de acord sau nu cu demiterea Preşedintelui. 

În această perioadă, preşedinte interimar devine preşedintele Senatului, loc ocupat în acest moment de Crin Antonescu. Dacă preşedintele Senatului nu poate, atunci Preşedinte interimar devine şeful Camerei Deputaţilor, funcţie ocupată de Valeriu Zgonea.

Legea referendumului în vigoare spune că Preşedintele este demis dacă propunerea „a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Asta înseamnă că 50% + 1 din cetăţenii cu drept de vot trebuie să voteze pentru demitere. Altfel spus, prezenţa la vot, dacă toată lumea prezentă ar vota pentru demit

  

Dacă la referendum se votează pentru demitere, atunci în termen de cel mult 3 luni se organizează alegeri prezidenţiale. În tot acest timp, ţara va avea un preşedinte interimar.

Advertisements
Advertisements

Dupa anunţarea rezultatului şi publicarea în Monitorul Oficial, se va vota data referendumului. Orice parlamentar poate face o propunere privind data referendumului, în cadrul de 30 de zile de la data suspendării.

CItește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Topul parlamentarilor ieşeni – vorbă multă, rezultate puţine

Redacția

Tensiuni între candidații PSD din Valea Seacă la funcția de primar

Marius Parteni

PDL pierde doi parlamentari! Movila și Bogdanici au plecat la Mișcarea Populară

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site