RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Preoţii primesc noi atribuţii. Căsătoria civilă ar putea fi făcută la biserică

Căsătoria civilă şi cea religioasă ar putea fi săvârşite în acelaşi timp, la biserică. Parlamentarii au scris un proiect de lege în care dau preoţilor atribuţiile ofiţerilor de stare civilă. Ca să nu mai facă mirii şi invitaţii două drumuri, explică deputaţii. Asta nu scuteşte însă viitorul cuplu de birocraţie.

Deputaţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România spun că mirii au dreptul să aleagă dacă vor să oficieze cununia civilă la primărie sau la biserică. În a doua variantă, certificatul de căsătorie va fi semnat de preot.

“Economiseşti timp, bani şi pentru cuplu este un moment de solemnitate maximă într-o singură locaţie”, a spus Szabo Odon, deputat UDMR, iniţiatorul legii.

  

Mirii tot nu vor scăpa însă de drumuri şi birocraţie. Actele pentru căsătorie trebuie să le depună la primărie şi tot acolo duc şi certificatul de căsătorie, dacă va fi eliberat de preot. Slujitorii Domnului nu se dau în lături de la încă o însărcinare.

“Până la urmă, biserica este cea care consfinţeşte şi nu două vorbe spuse de un primar”, a spus preotul Constantin Ungureanu.

Ofiţerii de stare civilă au luat foc când au auzit că preoţii le-ar putea lua locul.

“Este inutilă această lege. Avem stări civile în ţară, cu oameni suficient de bine pregătiţi, perfecţionaţi anual”, a precizat Sofia Melinte, ofiţer de stare civilă.

Dincolo de disputa dintre angajaţii primăriei şi slujitorii Domnului, ideea le surâde oamenilor simpli, pentru că îi scuteşte de un drum. Propunerea urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

 sursa stiri digi24

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Rareș Bogdan, reacție în cazul Olandei: România nu trebuie să mai accepte nicio palmă de la statele europene

Redacția

VIDEO Morminte de acum 6000 de ani și un cimitir celtic, descoperite într-o localitate din Cluj

Redacția

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că CNAS a întrerupt contractele cu furnizorii de oxigen

Redacția
Încarcă...